Πιο χρονοβόρα και κοστοβόρα είναι εφεξής η διαδικασία για τους ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να πουλήσουν ή να μισθώσουν την κατοικία τους. Ο λόγος είναι η έναρξη λειτουργίας της ταυτότητας κτιρίου για την έκδοση της οποίας υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν τουλάχιστον 500 ευρώ για κάθε ακίνητο ή ακόμη και 1.000 ευρώ εφόσον υπάρχει κάποια πολεοδομική παράβαση, όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή”.
Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο θεσμοθετήθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια, ωστόσο μόλις τώρα βρίσκει εφαρμογή και αφού μεσολάβησαν ορισμένες καθοριστικές αλλαγές όπως για παράδειγμα το ότι η έκδοση της είναι υποχρεωτική κυρίως για ακίνητα που μεταβιβάζονται ή εκμισθώνονται για πρώτη φορά. Αρχικά προβλεπόταν η έκδοση της ηλεκτρονικής ταυτότητας εντός 5 ή 7 ετών( ανάλογα με την κατηγορία ακινήτου) και ο επανέλεγχος της σε περιοδικά χρονικά διαστήματα.
Ακόμα και έτσι βέβαια η εισαγωγή ακόμη μίας διαδικασίας στις συναλλαγές των ακινήτων και μάλιστα εν μέσω πανδημίας αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικά αναχώματα στις αγοραπωλησίες, τουλάχιστον των πρώτων μηνών το 2021. Με βάση τα όσα ορίζει η σχετική υπουργική απόφαση παρέχεται διάστημα μόλις ενός μήνα στους μηχανικούς, προκειμένου να εξοικειωθούν με τη σχετική διαδικασία .Από την 1η Φεβρουαρίου όμως η καταχώριση των σχετικών εγγράφων καθίσταται υποχρεωτική με την ΠΟΜΙΔΑ να επισημαίνει σε χθεσινή της ανακοίνωση ότι το μεταβατικό αυτό διάστημα είναι ανεπαρκές προκειμένου οι μηχανικοί να αποκτήσουν εμπειρία στη δημιουργία και υποβολή ταυτότητας κτιρίου.
Επίσης κρίνεται αδύνατη η διενέργεια αυτοψιών και η συγκέντρωση πληθώρας δικαιολογητικών εν μέσω πανδημίας και με κλειστές δημόσιες υπηρεσίες. Για τον λόγο αυτό η ΠΟΜΙΔΑ αιτείται την εξάμηνη παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου , ώστε να μην παραλύσει η κτηματαγορά και επηρεαστούν αρνητικά οι συναλλαγές επί των ακινήτων, που ήδη συνοδεύονται από πλειάδα δικαιολογητικών και εγγράφων .Κατά τη διάρκεια τηςεν λόγω περιόδου όποιος επιθυμεί θα μπορεί ασφαλώς να προχωράει στην έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας και όποιος προτιμά θα μπορεί να ολοκληρώνει τη συναλλαγή μόνο με τη βεβαίωση μηχανικού (περί μη ύπαρξης πολεοδομικών παραβάσεων).
Με δεδομένο ότι δεν έχει προετοιμαστεί η αγορά ( ιδιοκτήτες , μεσίτες κλπ) η παράταση αυτή κρίνεται όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, δικαιολογημένη, προκειμένου να μην παγώσουν πλήρως οι συναλλαγές. Σημειωτέον ότι εκτός από την ταυτότητα κτιρίου από τις αρχές του έτους είναι υποχρεωτική και η αναγραφή του πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης ([ΠΕΑ) σε όλες τις αγγελίες πώλησης και εκμίσθωσης και ακινήτων. Θα πρέπει δηλαδή μαζί με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του ακινήτου, να αναγράφεται και η ενεργειακή κλάση του. Ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης εκδίδονται κατά το στάδιο της υπογραφής των τελικών συμβολαίων. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προστεθούν στις υφιστάμενες αγγελίες ακινήτων ή ακόμα χειρότερα έως ότου συμβεί αυτό , θα πρέπει οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες να κατεβάσουν τις σχετικές αγγελίες και να τις αναρτήσουν εκ νέου όταν υπάρχει και σχετικό πιστοποιητικό. Για αυτόν τον λόγο η ΠΟΜΙΔΑ ζητάει και στην περίπτωση αυτή τη χορήγηση εξάμηνης παράτασης, ώστε να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας.