Παρεμβάσεις για να μην επιβαρυνθούν φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και δεν συγκέντρωσαν ηλεκτρονικές αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος τους σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών
Το όριο δεν πρόκειται να αλλάξει αλλά ειδικά για φέτος εξετάζεται να μην ισχύσει το πέναλτι 22% που επιβάλλεται στη διαφορά ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος δαπανών και στο ύψος των δαπανών που έγιναν με ηλεκτρονικό χρήμα.
Το βασικότερο σενάριο που εξετάζεται είναι το μέτρο να μην έχει οριζόντια εφαρμογή, αλλά να αφορά μόνο τις ομάδες που βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τις υπόλοιπες. Για παράδειγμα, τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, όσους έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Συν-Εργασία και εκείνους που έχουν αναστείλει την εκπλήρωση των δανειακών υποχρεώσεων τους.
Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να συγκεντρώσει τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών του 2020, προκειμένου να λάβει και τις απαιτούμενες αποφάσεις για το αν θα ισχύσει το μέτρο συγκέντρωσης του 30% του εισοδήματος από ηλεκτρονικές αποδείξεις ή σε τι αλλαγές θα χρειαστεί να προχωρήσει.
Τον δρόμο για τις παρεμβάσεις άνοιξε με τηλεοπτική του συνέντευξη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης τονίζοντας ότι «δεν μπορούμε ένα μέτρο που ίσχυσε με κανονική κατανάλωση να εφαρμοστεί με τον ίδιο τρόπο τώρα. Μην έχει κανείς αγωνία, κανείς δεν πρόκειται να αδικηθεί. Θα μετρήσουμε, θα δούμε ποιοι και γιατί έχουν πρόβλημα και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Δεν υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί όπως είχε προγραμματιστεί»
Σημειώνεται ότι το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών.