Στην τελική ευθεία η 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση – Ψηλά στην ατζέντα η «Γέφυρα 2» για την επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων – Ποιοι κόφτες μπαίνουν και ποιοι δικαιούνται να μπουν στο πρόγραμμα
Ενώπιος ενωπίω με το καυτό θέμα της επιδότησης τόκων των επιχειρηματικών δανείων, γνωστό και ως Γέφυρα 2, θα βρεθούν αύριο Τρίτη 26 Ιανουαρίου, οι επικεφαλής των δανειστών και οι εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης.https://c89f32bd2185c92e934eb9e86268fbdf.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html
Η 9η μεταμνημονιακή αξιολόγηση μπαίνει στην τελική της ευθεία, αφού σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια παραδίδουν την σκυτάλη, στους επικεφαλής των δανειστών, που πιάνουν δουλειά από αύριο και καλούνται να λάβουν μία σειρά από σημαντικές αποφάσεις.
Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι η πρόταση που έχουν καταθέσει στους θεσμούς, για το Γέφυρα 2, είναι ολοκληρωμένη, αλλά και τεκμηριωμένη και δεν θα συναντήσει σοβαρά προβλήματα, στο να λάβει έγκριση.
Κούρεμα προσδοκιών
Βέβαια, όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι τόσο γαλαντόμος, όπως κάποιοι έχουν αφήσει να εννοηθεί ή όπως περιγράφονταν στο σχέδιο της PwC που ήρθε στη δημοσιότητα το περασμένο χρονικό διάστημα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο, όπως έχει δηλώσει ο Χρήστος Σταϊκούρας, έχει προϋπολογισμό για τη συγκεκριμένη παρέμβαση, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το σχέδιο της PwC, θα μπορούσε να φτάσει τα 950 εκατ. αν περιείχε όλη την περίμετρο, βάσει της οποίας είχε συνταχθεί το σχέδιο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κόφτες θα είναι πολλαπλοί, με στόχο να αποβληθούν από τους δικαιούχους, όλοι εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, εκείνοι που έχουν λάβει ενισχύσεις από την Πολιτεία (π.χ. επιστρεπτέα), αλλά και εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν πληγεί από την πανδημία.
Οι παραπάνω κόφτες θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ευεργετικά για όλους όσους πραγματικά έχουν την ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία, διότι βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις.
Ποιοι βγαίνουν εκτός
Οι βασικές κατηγορίες επιχειρήσεων που δεν θα γίνονται δεκτοί στο πρόγραμμα είναι οι εξής:
- Οσοι έχουν «κόκκινα» δάνεια και δεν έχουν προχωρήσει στην ρύθμισή τους. Σύμφωνα με τους όρους που θέτουν κυβέρνηση και δανειστές, για να υπαχθεί κάποιο δάνειο στο Γέφυρα 2, θα πρέπει να είναι είτε ενήμερο, είτε ρυθμισμένο.
- Οσες επιχειρήσεις, που έχουν πληγεί από την πανδημία, διαθέτουν ισχυρές εφεδρείες από προηγούμενα έτη, είτε από ισχυρή οικονομική διάρθρωση, δεν θα τύχουν ενίσχυσης.
- Οι επιχειρήσεις εκείνες που έχουν λάβει από την Πολιτεία, άλλης μορφής ενισχύσεις εντός της πανδημίας, δεν θα είναι μεταξύ των δικαιούχων του ΓΕΦΥΡΑ 2.
Βασική επιδίωξη του υπουργείου Οικονομικών είναι η να συμφωνήσουν οι επικεφαλής των δανειστών και να ξεκινήσει να τρέχει το πρόγραμμα το ταχύτερο δυνατό, αν αυτό καταστεί εφικτό, ακόμη και την 1η Απριλίου.
Από την στιγμή που θα ανάψει το «πράσινο φως» από τους δανειστές, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο καθορισμό των όρων ένταξης στο ΓΕΦΥΡΑ 2. Το ποσοστό της επιδότησης θα φτάνει κατ’ ανώτατο όριο έως και 90% και θα βαίνει μειούμενο κατά τη διάρκεια της επιδότησης.