H Γερμανία θέλει να επεκτείνει τη λίστα με τους κλάδους τους οποίους θα προστατεύσει από ανεπιθύμητες εξαγορές εκτός της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Ο νόμος που τέθηκε σε ισχύ από πέρυσι δίδει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να θέτει στο «μικροσκόπιο» κάθε ξένη εξαγορά σε περίπτωση που αυτή δημιουργεί κινδύνους για την εθνική ασφάλεια, σε περίπτωση που ένας επενδυτής εκτός Ε.Ε. αγοράσει μερίδιο 10% σε μία γερμανική εταιρεία. Το 10% είναι τώρα το ανώτατο όριο που μπορεί να αγοράσει ένας επενδυτές εκτός Ε.Ε. σε γερμανική εταιρεία «νευραλγικού τομέα», ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το 25% που ίσχυε παλαιότερα.
Η γερμανική κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πέρυσι ότι σκόπευε να εφαρμόσει το νόμο στον κλάδο φαρμάκων καθώς και σε σχετικούς τομείς, όπως η παραγωγή προστατευτικών μασκών, μέτρο που κρίθηκε αναγκαίο μετά την πανδημία.
Τώρα, η κυβέρνηση θέλει να εφαρμόσει τους νέους κανονισμούς και σε άλλους τομείς, όπως ρομποτική, αεροναυπηγική, αυτόνομη οδήγηση, τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες κβαντικής και πυρηνικής, καθώς και στην κυβερνοασφάλεια.
Η πρόταση αυτή είναι σύμφωνη με το σύστημα διερεύνησης των ξένων επενδύσεων που εγκρίθηκε πριν από δύο χρόνια από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις εξαγορές από ξένους, ειδικά από την Κίνα, έτσι ώστε να προστατευθούν στρατηγικές τεχνολογίες και υποδομές της Ευρώπης. Το νέο πλαίσιο κανονισμών, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι τον Οκτώβριο, δίδει τη δυνατότητα στις χώρες μέλη της Ε.Ε., όχι μόνο στην Κομισιόν, να λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις για το εάν θα μπλοκάρουν ξένες επενδύσεις.