Για άλλη μία φορά το Βερολίνο έδειξε τα φιλοτουρκικά «αισθήματά» του στο πολύ σημαντικό θέμα των εκτεταμένων στρατιωτικών εξοπλισμών της Αγκυρας, στο οποίο πρωτοστατεί από κοινού με τη Μαδρίτη και τη Ρώμη.
Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος
Το νέο δείγμα υπέρμετρης «συμπάθειας και κατανόησης» για την Αγκυρα προέρχεται από τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ.
Η πρωτοβουλία για την επικοινωνία ανήκει στη Χριστιανοδημοκράτη πολιτικό, η οποία δήλωσε ότι θα επιθυμούσε να είχε μία ενημέρωση για τα ζητήματα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, εν όψει της σημαντικής επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Αμυνας, στρατηγού ε.α. Χουλουσί Ακάρ και των επαφών που θα έχει στη γερμανική πρωτεύουσα αναφορικά με τις διμερείς στρατιωτικές σχέσεις, τους εξοπλισμούς της Τουρκίας από τη Γερμανία, τα νέα προγράμματα, την επικρατούσα κατάσταση στη Λιβύη και τη βόρεια Συρία, ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υπογράφοντα η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας θα ενημερώσει τον Ακάρ για κάποιες «σκέψεις» του Βερολίνου αναφορικά με το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Τουρκία και τις οποίες έχει συζητήσει και με τον γ.γ./ΝΑΤΟ.
Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας συνάντησε την άρνηση της Γερμανίδας υπουργού, όταν για μία ακόμα φορά ζήτησε να σταματήσει ή και να καθυστερήσει η κατασκευή των 6 υποβρυχίων τύπου 214 για τον τουρκικό υποβρυχιακό στόλο (σαν τα 4 δικά μας τύπου «Παπανικολής»), επισημαίνοντας ότι η Αγκυρα είναι πιθανό να τα χρησιμοποιήσει στο Αιγαίο και σε ευρύτερες θαλάσσιες ζώνες εναντίον της Ελλάδος. Η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί υπάρχει σχεδιασμός, χρονοδιάγραμμα και ως εκ τούτου ούτε διακόπτεται ούτε καθυστερεί η ναυπήγησή τους από την εταιρία Thyssen.
Σύμφωνα με πληροφορίες μου, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας και ο γενικός επιθεωρητής των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων φέρονται ως πολύ «εκνευρισμένοι» και αρνητικοί όταν τίθενται θέματα που αφορούν τις διακρατικές σχέσεις σε εξοπλιστικά από ομολόγους τους (άλλων κρατών), αλλά και από αριστερούς και οικολογικούς αντιπολιτευόμενους κύκλους και παράγοντες στο γερμανικό Κοινοβούλιο. Η αρνητική διάθεση της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών αποτελεί άλλο ένα δείγμα της βερολινέζικης θέσης, που και πρόσφατα για άλλη μία φορά είδαμε στην επίσκεψη του ΥΠΕΞ Χάικο Μάας στην Αγκυρα.
Με τον Ακάρ η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας θα συζητήσει επίσης την αεροναυτικοδορυφορική επιχείρηση IRINI της Ε.Ε. ανοικτά των λιβυκών ακτών (στην οποία συμμετέχει γερμανική φρεγάτα), τις στρατιωτικές πτυχές της διαδικασίας του Βερολίνου του Ιανουαρίου του 2020 για τη Λιβύη, τη διμερή στρατιωτικο-εκπαιδευτική συνεργασία κ.ά. Επίσης, μέσα στο προσεχές τρίμηνο ο Ακάρ θα επισκεφθεί και την Ισπανία για επαφές με τον πρωθυπουργό Πέντρο Σάνσεθ και την ομόλογό του Μαργαρίτα Ρόμπλες.
Από το γραφείο του Νίκου Παναγιωτόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας μετά την επικοινωνία με την Κραμπ-Κάρενμπαουερ εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση.
O υπουργός Εθνικής Αμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία, προχθές Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021, με τη Γερμανίδα υπουργό Αμυνας Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, με την οποία συζήτησαν πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ενημέρωσε αναλυτικά τη Γερμανίδα ομόλογό του για τις ελληνικές θέσεις αναφορικά με θέματα ασφάλειας και σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής. Οσον αφορά στο διάλογο με την Τουρκία, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι αφορά αποκλειστικώς θέμα οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Στα Κατεχόμενα ο Τσαβούσογλου
Την προσεχή Τρίτη μεταβαίνει στα Κατεχόμενα της Κύπρου για επαφές με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ως και με άλλους κυβερνητικούς-στρατιωτικούς παράγοντες ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εν όψει της κυοφορούμενης άτυπης πενταμερούς (Ελλάδα-Τουρκία-Μ. Βρετανία-Κύπρος-Κατεχόμενα) υπό τον γ.γ./ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πιθανότατα στη Νέα Υόρκη σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. Αγκυρα και Κατεχόμενα θα συζητήσουν για τις θέσεις που θα εκφράσουν στην πενταμερή, αν και τα μηνύματα που προέρχονται από όλες τις πλευρές δεν είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά, λόγω της θέσης Τατάρ περί δύο χωριστών κρατών στο νησί. Χθες ο Τατάρ είχε τηλεφωνική επικοινωνία 45 λεπτών με τον Ερντογάν για το Κυπριακό, ενώ ο σκληροπυρηνικός «πρόεδρος» ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τα 20.000 κινεζικά εμβόλια για την COVID-19 που έστειλε στα Κατεχόμενα.
Στο μεταξύ το ΣΑ/ΟΗΕ ομόφωνα ανανέωσε για άλλους έξι μήνες (μέχρι τέλη Ιουλίου) την παρουσία της πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης UNFICYP στην Κύπρο. Τέλος -χωρίς να δίδονται προς τα έξω πληροφορίες ή διευκρινίσεις-, στην Αγκυρα έχουν συλληφθεί τρεις σχετικά χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί και ένας πολίτης που υπηρετούν στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικών Δυνάμεων με την κατηγορία περί κατασκοπείας προς όφελος τρίτης χώρας.