Τρεις έκτακτες παρεμβάσεις σε ΕΝΦΙΑ, τεκμήρια διαβίωσης και ηλεκτρονικές αποδείξεις εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί που προκαλεί η πανδημία στα εισοδήματα χιλιάδων φορολογουμένων
Βασικό χαρακτηριστικό των παρεμβάσεων είναι ότι θα έχουν προσωρινό χαρακτήρα όπως επιτάσσει η ρήτρα διαφυγής που εφαρμόζεται για το 2021 και προβλέπει τη λήψη μέτρων αποκλειστικά για την αντιμετώπιση των παρενεργειών από την υγειονομική κρίση στο 60% των φορολογουμένων.
Πριν την εκκίνηση της διαδικασίας υποβολής τωνφορολογικών δηλώσεων αλλά και την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ, τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, το οικονομικό επιτελείο, καλείται να λάβει οριστικές αποφάσεις για τη μείωση των ηλεκτρονικών αποδείξεων, το «πάγωμα» ή τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης για τα εισοδήματα του 2020 αλλά και την αναπροσαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών με την ταυτόχρονη εφαρμογή νέων μειωμένων συντελεστών υπολογισμού του φόρου προκειμένου να μην επιβαρυνθούν όσοι διαθέτουν μικρή ή μεσαία περιουσία.
Ειδικότερα ,εξετάζονται οι ακόλουθες παρεμβάσεις:
1.Τεκμήρια διαβίωσης: Το μέτρο θα αφορά τους εργαζόμενους που έχουν τεθεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας, τους επαγγελματίες αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους που καταγράφουν σημαντική πτώση στον τζίρο τους.
Σημειώνεται ότι το οικονομικό επιτελείο σχεδίαζε να προχωρήσει σταδιακά στην κατάργηση των τεκμηρίων αλλά η πανδημία ανέστειλε τα κυβερνητικά σχέδια. Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν δύο εισηγήσεις: είτε να «παγώσουν» για ένα χρόνο τα τεκμήρια που αφορούν τις κατοικίες και τα αυτοκίνητα ή να μειωθούν κατά 50%. Σε αυτή την περίπτωση τα τεκμήρια θα διαμορφωθούν ακολούθως:
- Τεκμαρτό εισόδημα άγαμου: Από 3.000 ευρώ σήμερα, στα 1.500 ευρώ.
- Τεκμαρτό εισόδημα παντρεμένου ζευγαριού: Από 5.000 ευρώ θα μειωθεί στα 2.500 ευρώ.
- Τεκμήριο αυτοκινήτου: Από 4.000 ευρώ που ξεκινούν τα τεκμήρια για τα χαμηλού κυβισμού αυτοκίνητα, το κατώφλι θα διαμορφωθεί στα 2.000 ευρώ.
- Τεκμήριο σπιτιού: Σήμερα κατά μέσον όρο ανέρχεται στα 3.500 ευρώ. Το ποσό θα περιορισθεί στα 1.750 ευρώ κατά μέσον όρο.
Το μέτρο κρίνεται επιβεβλημένο καθώς στην «παγίδα» των τεκμηρίων διαβίωσης κινδυνεύουν να πέσουν φέτος χιλιάδες φορολογούμενοι που έχουν μεγάλες τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης ή δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και να πληρώσουν μετά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης έξτρα φόρο.
Οι «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» ή «τεκμήρια διαβίωσης» είναι τα ελάχιστα ποσά, τα οποία καταβάλλει ετησίως κάθε φορολογούμενος για να συντηρεί σπίτια, ΙΧ αυτοκίνητα, βάρκες, σκάφη, πισίνες, ανεμόπτερα, αεροσκάφη και ελικόπτερα, για να πληρώνει δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και μισθοδοσία υπηρετικού προσωπικού και για να καλύπτει τις άμεσες προσωπικές ανάγκες διαβίωσής του, αθροίζονται και προσδιορίζουν ένα ελάχιστο όριο φορολογητέου τεκμαρτού εισοδήματος. Ερωτηθείς χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι «δεν είναι της παρούσης», συμπλήρωσε ,όμως πως «η κυβέρνηση λειτουργεί με δικαιοσύνη και λογική».
2. Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης υποστήριξε στον ΑΝΤ1 ότι θα υπάρξει ρύθμιση για την υποχρέωση να καλύπτουν οι φορολογούμενοι υποχρεωτικά το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις. Βαρόμετρο για τις τελικές αποφάσεις από την κυβέρνηση θα αποτελέσουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές το 2020. Αρμόδια στελέχη τονίζουν ότι η κλίμακα της μείωσης μπορεί να διαμορφωθεί μεταξύ 10% και 20% ανάλογα με το βαθμό συρρίκνωσης των δαπανών που θα δείξουν τα τελικά στοιχεία.
Εναλλακτικά εξετάζεται και η ακύρωση του πέναλτι του 22% για τους φορολογούμενους που δεν συγκέντρωσαν ηλεκτρονικές αποδείξεις που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματος τους. Το πέναλτι επιβάλλεται στη διαφορά, ανάμεσα στο απαιτούμενο ύψος των δαπανών και σε αυτό που συγκεντρώθηκε με ηλεκτρονικό χρήμα.
Ενα τρίτο σενάριο προβλέπει να διευρυνθεί ο αριθμός των φορολογούμενων που εξαιρούνται από το μέτρο.
3. Η ένταξη 3.000 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού των ακινήτων και η ολοκλήρωση της προσαρμογής των αντικειμενικών στις εμπορικές δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ προκειμένου να αποφευχθούν μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως παραδέχτηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Πρόκειται κυρίως για ιδιαίτερα δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως για παράδειγμα η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος και η Κέρκυρα όπου οι φορολογητέες αξίες θα είναι δεκαπλάσιες και ενδεχομένως εικοσαπλάσιες συγκριτικά με τις σημερινές. Σήμερα καταβάλλεται από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αυτών των περιοχών, ελάχιστος φόρος, δεδομένου ότι αντιμετωπίζονται ως αγροτεμάχια. εκατομμυρίων.
Για να μη «φουσκώσει ο λογαριασμός» του ΕΝΦΙΑ που θα πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, το σχέδιο προβλέπει παρεμβάσεις στους συντελεστές και στα κλιμάκια. Εξετάζεται ακόμα ανάλογα με την αξία της περιουσίας να αλλάξουν αναλογικά και οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου ακινήτων. Από τις αλλαγές στους συντελεστές μπορεί να επέλθει μείωση του ΕΝΦΙΑ ακόμη και σε περιοχές όπου η τιμή ζώνης θα αυξηθεί.