Στέλιος Κράλογλου
Πώς θα γίνουν οι διασταυρώσεις στοιχείων σε όσους έλαβαν κρατικά δάνεια – Τι θα συμβεί σε περιπτώσεις «ατασθαλιών»
Μπαράζ ελέγχων και διασταυρώσεων ξεκινάει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να εντοπίσει περιπτώσεις καταστρατήγησης των μέτρων στήριξης, της πραγματικής οικονομίας.
Στο μικροσκόπιο του ελεγκτικού μηχανισμού μπαίνουν οι διακυμάνσεις του κύκλου εργασιών ή των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων. Οι έλεγχοι θα βασιστούν στα στοιχεία που δηλώνουν οι ίδιες οι επιχειρήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport και στα αντίστοιχα στοιχεία που θα αναγράφουν στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος.
Ταυτόχρονα, οι φοροελεγκτικές υπηρεσίες θα συγκρίνουν τα μηνιαία μεγέθη των ακαθάριστων εσόδων και των εξόδων του τρέχοντος έτους με τα αντίστοιχα μεγέθη προηγούμενων ετών, συλλέγοντας στοιχεία και πληροφορίες τόσο από τις υποβληθείσες δηλώσεις των επιχειρήσεων όσο και από τρίτους, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.
Στόχος της συλλογής όλων αυτών των δεδομένων και της παρακολούθησης των διακυμάνσεών τους μεταξύ των μηνών του τρέχοντος έτους και μεταξύ του φετινού και των προηγούμενων ετών θα είναι να ελέγχεται εάν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις εκταμίευσης των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως έχουν εντοπιστεί χιλιάδες περιπτώσεις όπου ο τζίρος… μαγειρεύτηκε προκειμένου να καλυφτούν τα κριτήρια χορήγησης των κρατικών δανείων. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις όπου επιχειρήσεις εμφανίζουν λιγότερα έσοδα στο myBusinessSupport από αυτά που δήλωσαν στις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Επίσης, ερευνώνται περιπτώσεις διορθώσεων στις δηλώσεις ΦΠΑ 2019 και 2020 που έγιναν ώστε να εμφανιστεί υψηλότερος τζίρος πέρυσι σε σχέση με φέτος και να καλυφτεί έτσι το κριτήριο της πτώσης του τζίρου.
Εφόσον επιβεβαιωθούν ατασθαλίες τότε το ποσό του κρατικού δανείου θα πρέπει να επιστραφεί η θα αφαιρεθεί από μελλοντικές διεκδικήσεις (π.χ. επιστρεπτέα 5).