Φουντώνει το κύμα εξόδου προς τη σύνταξη από χιλιάδες ασφαλισμένους με ακόμη υψηλότερους ρυθμούς από αυτούς που καταγράφηκαν το 2020 ενόψει των αλλαγών που επέρχονται στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης από 1/1/2022. Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ, την ίδια ώρα σε εκκρεμότητα βρίσκονται περίπου 300.000 αιτήσεις και με τον χρόνο αναμονής να φθάνει τα τρία χρόνια. Οι εκτιμήσεις των ειδικών στην κοινωνική ασφάλιση αναφέρουν ότι ο ρυθμός εξόδου στη σύνταξη κατά την περίοδο της διετίας 2020-2021 θα ανέλθει στο 40%.
Με δεδομένη την αύξηση των συνταξιοδοτήσεων, το υπουργείο Εργασίας έχει ετοιμάσει μια σειρά από μέτρα για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής αυτής κατάστασης. Παράλληλα τα νέα αιτήματα που θα υποβάλλονται, θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφιακής απονομής συντάξεων “Άτλας”. Τονίζεται ότι από το 2022 όλοι ανεξαιρέτως οι ασφαλισμένοι για να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν 40 χρόνια ασφάλισης ώστε να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 62 ενώ με λιγότερα χρόνια θα πάρουν μειωμένη στα 62 χρόνια και πλήρη στα 67. Πάντως θα πρέπει να επισημανθεί ότι όσοι ασφαλισμένοι και ασφαλισμένες μέχρι το 31.12.2021 έχουν συγκεντρώσει και τον κατά περίπτωση απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την προβλεπόμενη ηλικία θα μπορούν και μετά την 1/1/2022 να συνταξιοδοτηθούν με βάση τα σημερινά ευνοϊκά μεταβατικά όρια.
Εκκρεμείς συντάξεις
Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι βασικοί άξονες του σχεδίου επιτάχυνσης της απονομής των εκκρεμών συντάξεων περιλαμβάνουν υποχρεωτικές εξάμηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου, ομάδες εργασίας με ποσοτικούς στόχους και πριμ παραγωγικότητας έως 7.200 ευρώ τον χρόνο, διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια αλλά και “προσκλητήριο” σε έμπειρους, συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων (με 8 μήνες συμβάσεις έργου) προκειμένου να συνδράμουν τις διαδικασίες απονομής. Ταυτόχρονα τα νέα αιτήματα που θα υποβάλλονται, τα οποία προβλέπεται να κινηθούν σε υψηλά επίπεδα λόγω της επερχόμενης αύξησης των ορίων ηλικίας από το 2022 θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ψηφιακής απονομής συντάξεων Άτλας όπως επισημαίνουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας. Το νέο Σώμα έκτακτων υπαλλήλων του ΕΦΚΑ θα ενισχυθεί με συνταξιούχους των πρώην ασφαλιστικών ταμείων, άτομα πλησίον της σύνταξης με ειδικές γνώσεις αλλά και αποσπασμένους υπαλλήλους από άλλους φορείς καθώς και με όσους θέλουν να εργαστούν υπερωριακά.
Με απόφαση διοικητή θα μπορεί ο ΕΦΚΑ να αναθέτει σε συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους των ασφαλιστικών ταμείων που γνωρίζουν τις διαδικασίες απονομής συντάξεων, την επιστροφή τους στο Ταμείο, με στόχο τη στελέχωση των σχετικών κλιμακίων. Οι υπάλληλοι αυτοί θα πρέπει κατά τον χρόνο της ενεργού υπηρεσίας τους να είχαν υπηρετήσει στα αντικείμενα της επεξεργασίας των αιτημάτων παράτασης αναπηρικών συντάξεων, απονομής και παράτασης του εξωιδρυματικού επιδόματος, μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου, απονομής προσωρινών συντάξεων όλων των κατηγοριών, της διαδικασίας ελέγχου στην ανακεφαλαίωση του χρόνου ασφάλισης, της διαδικασίας ελέγχου των εισφορών καθώς και της υποστήριξης της γραμματείας συντάξεων. Η ανάθεση έργου θα γίνεται με συμβάσεις έργου 8 μηνών και δεν θα ανανεώνεται. Η αμοιβή θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση, ενώ οι εν λόγω συνταξιούχοι θα εξαιρεθούν από τις προβλεπόμενες περικοπές της σύνταξης τους.
Προηγούμενο άρθροΠρόσθετη εργασία, υπερεργασία και υπερωρία