Μέχρι τον Απρίλιο τα χρέη που έχουν γεννηθεί στην πανδημία έχουν παγώσει, αλλά έχει ανοίξει η συζήτηση για την ρύθμισή τους, με τρία σενάρια να είναι στο τραπέζι
Ενα από τα θέματα που απασχολούν επιχειρηματίες και εργαζομένους, είναι τι θα γίνει με τιςοφειλές που «γεννήθηκαν» μέσα στην πανδημία και με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, θα πρέπει να εξοφληθούν μετά τον Απρίλιο.
Στο υπουργείο Οικονομικών στο ερώτημα τι θα συμβεί μετά, απαντούν με μία παροιμία «κάθε πράγμα στο καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο». Εν ολίγοις δέχονται πως δεν μπορεί τα χρέη αυτά να πληρωθούν στο σύνολό τους άμεσα, αλλά δεν ανοίγουν πλήρως τα χαρτιά τους.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών, εξετάζουν τρία διαφορετικά σενάρια για τα χρέη της πανδημίας.
Πάντως η οποιαδήποτε λύση θα πρέπει να φέρει την σφραγίδα των δανειστών. Το θέμα ήδη έχει συζητηθεί, αλλά δεν αναμένεται να ληφθεί άμεσα η οποιαδήποτε απόφαση και πιθανότατα οριστικές αποφάσεις θα υπάρξουν σε επόμενο στάδιο.
Τα σενάρια της ρύθμισης
Το πρώτο θα αφορά κίνητρα ώστε να πληρωθεί η οφειλή αυτή στο σύνολό της. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει «κούρεμα» της οφειλής στην περίπτωση που το ποσό πληρωθεί εφάπαξ.
Βέβαια για να πετύχει κάτι τέτοιο, θα πρέπει το κίνητρο να είναι ισχυρό, δηλαδή το «κούρεμα» να είναι άνω του 10% – 15%. Απλά να σημειωθεί ότι πέρυσι στις αρχές της πανδημίας είχε υπάρξει κίνητρο μείωσης 25% εφόσον κάποιος πλήρωνε εφάπαξ την οφειλή, μέτρο που είχε σημειώσει σημαντική επιτυχία.
Το δεύτερο σενάριο είναι η υπάρξει ένα ευνοϊκό πρόγραμμα δόσεων. Η αρχική σκέψη είναι οι δόσεις να φτάνουν ακόμη και τις 100 ή 120 δόσεις και να κλιμακώνεται, ανάλογα με το προφίλ των επιχειρηματία ή του εργαζόμενου και το μέγεθος της κρίσης που βίωσε.
Υπάρχει και ένα τρίτο σενάριο που θέλει να υιοθετείται πρόταση της ΕΕ, για πάγωμα των χρεών της πανδημίας έως το τέλος του 2022.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλέον πιθανό είναι να «τρέξουν» παράλληλα και τα τρία σενάρια και ο κάθε φορολογούμενος να επιλέγει, ανάλογα και τις δυνατότητές του το ποια από τις αυτές θα επιλέξει.
Η αγορά ζητάει 120 δόσεις
Οι φορείς των επιχειρήσεων πάντως ζητούν να θεσπιστεί ένα μοντέλο ανάλογο με αυτό των 120 δόσεων, για τις υποχρεώσεις εκείνες που γεννήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά. Στο υπουργείο Οικονομικών ακούνε με προσοχή τα αιτήματα και κατ’ αρχήν δεν είναι αρνητικοί. Ωστόσο δεν βιάζονται να λάβουν τις αποφάσεις τους, δεδομένου ότι τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλιο δεν υπάρχει καμία πίεση χρόνου, αφού έχουν «παγώσει» οι οφειλές έως το τέλος Απριλίου ενώ παράλληλα έχει ανασταλεί η πληρωμή των δόσεων ρυθμίσεων.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν αποφασιστεί οι δόσεις ρυθμίσεων που έμειναν απλήρωτες έχουν προστεθεί στο τέλος του προγράμματος ως υπεράριθμες.
Χρέη πάνω από 5 δισ.
Οι οφειλές που έχουν «γεννηθεί» μέσα στην πανδημία υπερβαίνουν τα 5 δισ. και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εξ αυτών αποκλειστικά λόγω πανδημίας είναι τα 3 δισ. ευρώ. Παράλληλα μπορεί να υπάρξει χρήση μίας ρύθμιση που προωθείται σε επίπεδο Ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία θα παγώσουν μέχρι το τέλος του 2022 η πληρωμή οφειλών που γεννήθηκαν από την αρχή της πανδημίας, έως και τον Ιούνιο του 2021.
Η ρύθμιση αυτή θα περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων, την αναβολή των πληρωμών που οφείλονται σε δόσεις, την ευκολότερη πρόσβαση σε προγράμματα πληρωμής φορολογικών οφειλών και την χορήγηση περιόδων απαλλαγής από τόκους, την αναστολή της είσπραξης φορολογικών οφειλών και την ταχεία επιστροφή φόρων.
https://www.imerisia.gr/oikonomia/4124_eforia-ta-tria-senaria-gia-ti-rythmisi-ofeilon-tis-pandimias