Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, διασταυρώσεων και ενεργοποίηση όλων των ηλεκτρονικών μεθόδων διαπίστωσης πράξεων φοροδιαφυγής δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ για το 2021. Φέτος το οικονομικό επιτελείο έχει έναν επιπλέον λόγο να επιθυμεί την ενεργοποίηση όλων των πρόσφορων εργαλείων του ελεγκτικού μηχανισμού, καθώς η επιστροφή στην κανονικότητα και με τις επιχειρήσεις πληγωμένες από την πανδημία ο κίνδυνος διόγκωσης της φοροδιαφυγής είναι αυξημένος.https://9834369ac340c532c33012add1b06bd3.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html
Ιδιαίτερα οι κλάδοι που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής, όπως τα μπαρ, η εστίαση, οι καφετέριες κλπ. θα επιχειρήσουν να βγάλουν τα σπασμένα της υγειονομικής κρίσης με την επιστροφή στην κανονικότητα, με τη μη έκδοση αποδείξεων.
Σε μία χρονιά όπου τα έσοδα κινούνται επί ξηρού ακμής και με το οικονομικό επιτελείο να δρομολογεί επιπλέον μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων δεν υπάρχει περιθώριο να χαθούν έσοδα από τον ΦΠΑ και το φόρο εισοδήματος. Για παράδειγμα τη στιγμή που η κυβέρνηση εξετάζει την εκ νέου μείωση της προκαταβολής φόρου, υπάρχουν φήμες για αναστολή των τεκμηρίων διαβίωσης αλλά και του προστίμου στη μη συγκέντρωση αποδείξεων θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες διασφάλισης των δημοσίων εσόδων προκειμένου αφενός να χρηματοδοτηθούν οι παραπάνω ενέργειες αφετέρου να μην εκτροχιασθεί ο προϋπολογισμός.
Με βάση το σχέδιο που αναμένεται να ενταθεί στο τέλος του πρώτου τριμήνου το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τη φορολογική διοίκηση θα προχωρήσουν σε στοχευμένες κινήσεις όπως ο έλεγχος των εισοδημάτων του εξωτερικού, εμβάσματα προς το εξωτερικό, η εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων σε συνδυασμό με τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, η αλλαγή των παλαιών ταμειακών μηχανών με σύγχρονες, θα δουν κίνητρα στους φορολογούμενους για να ζητούν αποδείξεις, ενώ θα διενεργηθούν και 2.500 έλεγχοι κεφαλαίου δηλαδή ακινήτων και υψηλών περιουσιακών στοιχείων. Ειδικότερα:
Ηλεκτρονικά βιβλία
Από τον Απρίλιο του 2021 όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει έχουν προμηθευτεί τα ειδικά προγράμματα (ERP) με στόχο την 1η Απριλίου να ξεκινήσει η ηλεκτρονική ενημέρωση της ΑΑΔΕ για τα τιμολόγια που εκδίδονται . Το υπουργείο Οικονομικών έχει θεσπίσει κίνητρα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση όπως την ταχύτερη επιστροφή φόρων, τη μείωση του χρόνου παραγραφής του δικαιώματος του δημοσίου να διενεργήσει έλεγχο κλπ.
Σύνδεση Pos με ταμειακές μηχανές
Η ΑΑΔΕ προχωρά στην ηλεκτρονική διασύνδεση των ταμειακών μηχανών και των POS. Αυτή τη στιγμή αρκετές επιχειρήσεις έχουν διασυνδεθεί με την εφορία σε ότι αφορά τις ταμειακές μηχανές. Δηλαδή η εφορία γνωρίζει το πότε πραγματοποιήθηκε μία συναλλαγή. Αυτό που δεν γνωρίζει είναι πως έγινε η συναλλαγή. Εάν η πληρωμή έγινε με μετρητά ή ηλεκτρονικά με τη χρήση κάρτας. Όπως εξηγεί στέλεχος της φορολογικής διοίκησης εντός του έτους θα διασυνδεθεί η ταμειακή μηχανή με το ηλεκτρονικό σύστημα POS ώστε η φορολογική διοίκηση να έχει και τις δύο πληροφορίες. Δηλαδή θα γνωρίζει πότε εκδόθηκε η απόδειξη αλλά και τον τρόπο πληρωμής (με κάρτα ή με μετρητά).
Νέα κίνητρα για e-πληρωμές
Να διατηρήσει τον τρόπο συναλλαγών των φορολογούμενων κατά την περίοδο της πανδημίας οι οποίες ως επί το πλείστον γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο επιθυμεί η κυβέρνηση ανασύροντας από τα συρτάρια της το σχέδιο κινήτρων για τους φορολογούμενους. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα ξαναβάλει στο τραπέζι τα διάφορα σενάρια τα οποία προβλέπουν ακόμα και κέρδη άνω των 100.000 ευρώ, καθώς και κληρώσεις ακινήτων
Ανταλλαγή Πληροφοριών
Στη διάθεση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων θα είναι τα στοιχεία του 2020 για τους φορολογικούς κάτοικους Ελλάδας οι οποίοι διαθέτουν καταθέσεις και επενδύσεις χρηματοοικονομικού χαρακτήρα σε χώρες του εξωτερικού οι οποίες έχουν ενταχθεί στη συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Η ανταλλαγή πληροφοριών διευκολύνει σημαντικά τις φορολογικές αρχές όλων των χωρών που έχουν υπογράψει τις σχετικές συμφωνίες προκειμένου να καταπολεμήσουν τη φοροδιαφυγή που γίνεται μέσω της απόκρυψης εισοδημάτων σε ξένες χώρες.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η φορολογική νομοθεσία προβλέπει ότι ο φορολογικός κάτοικος Ελλάδας είναι υποχρεωμένος να φορολογείται στη χώρα μας για το εισόδημα που αποκτά σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη.
https://www.capital.gr/tax/3518725/kiniseis-mat-sti-forodiafugi-etoimazei-to-upourgeio-oikonomikon