Η πρόβλεψη της ΕΚΤ για ανάπτυξη 3,9% στην Ευρωζώνη εξακολουθεί να ισχύει, με δύο προϋποθέσεις που αφορούν στη χρονική διάρκεια των lockdoown και τους εμβολιασμούς, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ
Ηπρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για ανάπτυξη 3,9% της οικονομίας της Ευρωζώνης το 2021 εξακολουθεί να ισχύει, εφόσον τα lockdown δεν επεκταθούν πέραν του Μαρτίου και δεν υπάρξει πρόβλημα με τους εμβολιασμούς, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που έδωσε στο συνέδριο του Reuters Next.
Η παραπάνω πρόβλεψη της ΕΚΤ έγινε τον Δεκέμβριο με βάση την υπόθεση ενός σταδιακού τέλους της πανδημίας του κορονοϊού φέτος. Ωστόσο, η αύξηση των κρουσμάτων της COVID-19 και οι εκτεταμένοι περιορισμοί στις μετακινήσεις και την οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, παράλληλα με την αργή κυκλοφορία των εμβολίων, έχουν προκαλέσει αμφιβολίες για την πρόβλεψη αυτή.
«Νομίζω ότι οι τελευταίες προβλέψεις μας τον Δεκέμβριο συνεχίζουν να είναι ξεκάθαρα ρεαλιστικές», δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας ότι «η πρόβλεψή μας βασίζεται σε μέτρα lockdown έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου».
Η ΕΚΤ ανακοίνωσε στις 10 Δεκεμβρίου ότι οι προβλέψεις της βασίζονταν στην υπόθεση ότι έως το τέλος του 2021 θα έχουν επιτευχθεί «επαρκή» επίπεδα ανοσίας της αγέλης.
Η Λαγκάρντ παραδέχθηκε ότι οι πρώτοι εμβολιασμοί υπήρξαν περίπλοκοι και ότι υπάρχει ένας κίνδυνος που θα πρέπει να προσεχθεί. «Αυτό που θα ήταν ανησυχητικό είναι μετά τα τέλη Μαρτίου τα κράτη-μέλη να συνεχίσουν να χρειάζονται lockdown και εάν, για παράδειγμα, τα προγράμματα εμβολιασμού επιβραδυνθούν», είπε.
Επενδυτικοί οίκοι αναθεωρούν ήδη προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, με την Bank of America να προβλέπει τώρα ανάπτυξη 2,9%, μια ποσοστιαία μονάδα λιγότερο από την προηγούμενη εκτίμηση.
Προκειμένου να στηρίξει την Ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει ήδη παρατείνει την ιδιαίτερα χαλαρή πολιτική της έως το 2022, αλλά με το κόστος δανεισμού να είναι ήδη σε χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ και σε αρνητικό έδαφος σε πολλές χώρες της ευρωζώνης, έχει περιορισμένα περιθώρια να στηρίξει την οικονομία.
Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι η ΕΚΤ μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και πάλι, εάν χρειαστεί, αλλά είναι επίσης πιθανό να μην χρησιμοποιήσει το σύνολο των 1,850 τρισεκ. ευρώ του QE, εάν περάσει η κρίση.