Με βάση στοιχεία από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής, πέντε κλάδοι οι είδαν μείωση εσόδων που ξεπερνά το 30% και προσεγγίζει ακόμη και το 50%
Μπορεί το click away να έδωσε κάποιες μικρές ανάσες στον εμπορικό κόσμο εν μέσω lockdown κατά την εορταστική περίοδο, όπου παραδοσιακά πραγματοποιείται το μεγαλύτερο ποσοστό το ετήσιου τζίρου, ωστόσο αυτό δεν ίσχυσε για όλους τους επαγγελματίες του κλάδου.
Συγκεκριμένα, με βάση στοιχεία από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς και το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής, πέντε κλάδοι οι είδαν μείωση εσόδων που ξεπερνά το 30% και προσεγγίζει ακόμη και το 50%.
Συγκεκριμένα, το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων κατέγραψε πτώση τζίρου 48%, ενώ ακολουθήσαν τα είδη καλλωπισμού με πτώση πωλήσεων 37%, η ένδυση και η υπόδηση με απώλειες 30% και 29% αντίστοιχα, ενώ θέση στην «πεντάδα» με ποσοστό μείωσης τζίρου 30% έχει και το εμπόριο εγγραφών μουσικής και εικόνας.
Αντίστοιχα, οι πωλήσεις ψωμιού, αρτοσκευασμάτων και ζαχαροπλαστικής σε ειδικευμένα καταστήματα κινούνται με απώλειες που στο εξεταζόμενο διάστημα αγγίζουν το 17%, ποσοστό που σημαίνει ότι οι φούρνοι της γειτονιάς έχασαν 70 εκατ. ευρώ πωλήσεων. Αντίστοιχα, οι πωλήσεις ψαριών, θαλασσινών και μαλάκιων υποχώρησαν κατά 10%, ενώ κατά 11% είναι η πτώση του τζίρου στο εμπόριο καπνού σε ειδικευμένα καταστήματα. Στους χαμένους βρίσκεται και το εμπόριο ποτών σε ειδικευμένα καταστήματα που «μετρά» πτώση τζίρου 20%. Σημαντικές απώλειες καταγράφει και το εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών ειδών της τάξεως του 29%, ενώ τα έσοδα στα καύσιμα κίνησης υποχωρούν με ρυθμό 20% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
«Οι έμποροι είναι στα πρόθυρα νευρικής κρίσης». Αυτό, τόνισε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Σταύρος Καφούνης, τονίζοντας ότι «η ψυχολογία των συναδέλφων μου είναι σε χειρότερη κατάσταση», με αφορμή τις αποφάσεις για παράταση του lockdown.
«Δυστυχώς χθες μπήκαμε σε μία συζήτηση ότι προτιμούμε να ανοίξουν τα σχολεία παρά το λιανεμπόριο, το οποίο δημιουργεί αυτοματισμούς και ένα κακό κλίμα», ανέφερε ο κ. Καφούνης, ο οποίος συμπλήρωσε ότι «είναι άξιο απορίας γιατί αντί να ανοίξουμε τη Δευτέρα, έστω και με το click away, βρεθήκαμε να πηγαίνουμε πίσω».