Αφορούν σειρά κρασιών, αλκοολούχων ποτών, αλλά και τμήματα αεροσκαφών
Λίγο προτού λήξει και τυπικά η θητεία του στον Λευκό Οίκο και αναλάβει καθήκοντα η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κλιμακώνει τη μακροχρόνια εμπορική αντιπαράθεση με την Ε.Ε., με αιχμή τις επιδοτήσεις στον κλάδο της αεροναυπηγικής.
Οπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, αρχής γενομένης από τις 12 Ιανουαρίου αυξάνονται οι δασμοί στις εισαγωγές ευρωπαϊκών τμημάτων αεροσκαφών, ενώ το ίδιο ισχύει και για σειρά κρασιών και αλκοολούχων ποτών από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Αντεκδίκηση
Στη σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Εμπορίου δικαιολογεί την κίνηση ως αντεκδίκηση στους δασμούς που επέβαλε τον περασμένο μήνα η Ε.Ε. σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 4 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για μέτρο της Ε.Ε. που είχε εγκριθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ως αντεκδίκηση σε άλλους δασμούς που είχε επιβάλει η Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times αλλά και του Reuters, η Ουάσιγκτον κατηγορεί τις Βρυξέλλες ότι έχουν κάνει αθέμιτους υπολογισμούς, με αποτέλεσμα να επιβάλουν τους εν λόγω δασμούς «σε σημαντικά περισσότερα προϊόντα» από όσα νομιμοποιείται να πλήξει η Ε.Ε.
Επικαλείται μάλιστα το γεγονός ότι οι επίμαχοι δασμοί επιβλήθηκαν ενώ είναι ακόμη σε εξέλιξη η πανδημία, γι’ αυτό και επιβάλλονται σε πολύ περισσότερα από όσα προϊόντα θα είχαν πλήξει σε μια «κανονική περίοδο».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως όλα αυτά συμβαίνουν ενώ αντιπροσωπείες των δύο πλευρών εξακολουθούν να διαπραγματεύονται για να δώσουν τέλος στην παρατεταμένη διαμάχη τους για τις κρατικές ενισχύσεις στην ευρωπαϊκή βιομηχανία αεροναυπηγικής Airbus και στην αμερικανική ανταγωνίστριά της, τον κολοσσό της Boeing. Σημειωτέον ότι οι επιδοτήσεις στην Airbus υποστηρίζονται πολιτικά από Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία.
Να υπενθυμίσουμε πως η διαμάχη για τις επιδοτήσεις στον κλάδο διαρκεί 16 χρόνια, αλλά κλιμακώθηκε στη διάρκεια της θητείας Τραμπ, ενώ παράλληλα οξυνόταν και η ένταση στις διμερείς σχέσεις γύρω από την πρόθεση της Ε.Ε. να επιβάλει φόρο στις ψηφιακές υπηρεσίες. Σταδιακά, έτσι, πήρε αυτή την τροπή, της ανταλλαγής δασμών.
Οι δασμοί που επέβαλε η Ε.Ε. σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 4 δισ. δολαρίων αποτελούν αντίδραση στους δασμούς που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ από τον Οκτώβριο του 2019 σε ευρωπαϊκά προϊόντα αξίας 7,5 δισ. δολαρίων. Οι δασμοί αυτοί, πάντως, είχαν και πάλι την έγκριση του ΠΟΕ ως ποινή για τις ευρωπαϊκές επιδοτήσεις στην Airbus.
Οι δύο πλευρές υποστηρίζουν, πάντως, πως επιθυμούν να διευθετήσουν το ζήτημα και να δώσουν τέλος στη μακροχρόνια διαμάχη. Δεν έχουν, ωστόσο, κατορθώσει να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία που θα αποτελούσε μια πρώτη προσέγγιση στα θέματα του εμπορίου ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες. Μια τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη κίνηση για να διευθετηθούν εμπορικές διαφωνίες ανάμεσα στις δύο πλευρές στη διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν.
Ετσι η παρατεταμένη διαμάχη αναμένεται να έχει τώρα παρενέργειες και στους οινοποιούς της Ε.Ε. Μιλώντας στο Reuters, ο Μπεν Ανέφ, πρόεδρος της αμερικανικής Ενωσης Εμπόρων Κρασιών, τόνισε πως η κίνηση της Ουάσιγκτον θα πλήξει περαιτέρω τις αμερικανικές επιχειρήσεις που έχουν ήδη επιβαρυνθεί από τα προηγούμενα κύματα δασμών.
«Πρόκειται για καίριο πλήγμα κατά των αμερικανικών επιχειρήσεων», τόνισε ο ίδιος και διευκρίνισε πως ήδη τα αμερικανικά εστιατόρια όπως και οι μικρές επιχειρήσεις των ΗΠΑ αγωνίζονται για να επιβιώσουν. Προειδοποίησε μάλιστα πως με την απόφασή της αυτή η κυβέρνηση Τραμπ θα οδηγήσει σε πτώχευση και παύση λειτουργίας όλο και περισσότερων επιχειρήσεων στις ΗΠΑ και στην απώλεια περισσότερων θέσεων εργασίας.
Κάλεσε μάλιστα τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να σπεύσει άμεσα για να ανακαλέσει την απόφαση.
Στη διάρκεια του Δεκεμβρίου, άλλωστε, η Εμιλι Χάμπερ, πρέσβειρα της Γερμανίας στις ΗΠΑ, κάλεσε τις αμερικανικές αρχές να αναλάβουν εσπευσμένα δράση ώστε να διευθετήσουν τη διαμάχη. Επισήμανε μάλιστα πως η διένεξη επί του θέματος αποσπά τους δύο συμμάχους από τα πολύ σημαντικότερα και επείγοντα θέματα στα οποία χρειάζεται άμεση δράση, όπως η κλιματική αλλαγή και η πανδημία.