Του Τάσου Δασόπουλου
Σε τρεις μεγάλες προκλήσεις θα πρέπει να ανταποκριθεί το οικονομικό επιτελείο το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, ώστε να περάσει η οικονομία χωρίς αναταράξεις και μόνιμες απώλειες από τη βαθιά ύφεση που προκάλεσε η κρίση σε ανάπτυξη τουλάχιστον 4,8% του ΑΕΠ.
Η νέα χρονιά μπαίνει με ένα βαρύ αρνητικό “φορτίο” από το 2020. Το έλλειμμα (λόγω του carry over της ύφεσης) που κληροδοτεί το τέταρτο τρίμηνο του 2020 στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα οδηγήσει σε ένα πρώτο τρίμηνο με αρνητική ανάπτυξη, σε ετήσια βάση, αφού θα συγκριθεί με το πρώτο τρίμηνο του 2020, όπου είχαμε ανάπτυξη 0,4% του ΑΕΠ. Με αυτήν τη βάση, το οικονομικό επιτελείο θα έχει τρεις προκλήσεις για το πρώτο μισό του 2021, που θα κρίνει εν πολλοίς και το σύνολο της επόμενης χρονιάς.
Η πρώτη είναι η ύφεση του πρώτου τριμήνου να είναι μικρότερη από αυτήν του τέταρτου τριμήνου του 2020. Αυτό θα εξαρτηθεί κυρίως από τον αστάθμητο παράγοντα της πορείας της υγειονομικής κρίσης. Αν δηλαδή θα υπάρξει το τρίτο κύμα πανδημίας και −κυρίως− αν θα παραταθεί το lockdown της οικονομίας και πέραν της 7ης Ιανουαρίου. Το ΥΠΟΙΚ έχει ήδη προϋπολογίσει μέτρα στήριξης της οικονομίας 7,5 δισ. για όλο το 2021. Έχει ανακοινώσει την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 για τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Έχει επίσης προαναγγείλει και 6 κύκλους για την κάλυψη της απώλειας των πρώτων μηνών του 2021. Παράλληλα, βέβαια, στο επαχθές σενάριο της συνέχισης του lockdown, θα συνεχιστούν και τα μέτρα όπως οι αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους εργαζομένους που θα βρεθούν σε αναστολή σύμβασης εργασίας, οι μειώσεις ενοικίων και το πρόγραμμα “Συν-Εργασία”.
Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση είναι η “θεραπεία” της σωρευτικής βλάβης που έχει δημιουργήσει ο κορονοϊός σε επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής. Και σε αυτόν τον τομέα σχεδιάζονται ήδη 4-5 νέα μέτρα στήριξης που θα ανακοινωθούν μέσα στον Ιανουάριο, τα οποία θα έχουν ως στόχο την αποκατάσταση του χαμένου κεφαλαίου των επιχειρήσεων και τη στήριξη υφιστάμενων και την αύξηση των θέσεων εργασίας με φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα. Στόχος αυτών των μέτρων θα είναι να περιορίσουν στο ελάχιστο τα “λουκέτα” και τη μεγάλη αύξηση της ανεργίας μετά το τέλος της κρίσης. Ακόμα, όμως, και όσοι βρεθούν τελικά στην ανεργία υπάρχει πρόβλεψη να μπορούν, μέσω προγραμμάτων κατάρτισης, να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Σε αυτό θα βοηθήσουν και τα κοινοτικά κονδύλια και από το τρέχον και το επόμενο ΕΣΠΑ, αλλά και από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η τρίτη μεγάλη πρόκληση είναι η εξασφάλιση της ανάκαμψης της οικονομίας. Η πλήρης αποκατάσταση της λειτουργίας της οικονομίας θα είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 3%, των εξαγωγών από τη βουτιά του 30,3% το 2020 σε μια αύξηση πάνω από 22,2% το 2021 είναι κρίσιμα ορόσημα που θα πρέπει να επιτευχθούν. Το πιο βασικό και διαρθρωτικό είναι να επιτευχθεί η αύξηση των επενδύσεων κατά 23,2%, που έχει τεθεί ως στόχος στον Προϋπολογισμό για το 2021. Στην κατεύθυνση αυτή κρίσιμος παράγοντας θα είναι η εξασφάλιση των 5,5 δισ. που θα έρθουν ως εισροές στην οικονομία από το Ταμείο Ανάκαμψης και, το κυριότερο, η σωστή αξιοποίησή τους ώστε να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στην οικονομία. Παράλληλα, βέβαια, θα πρέπει έστω και για πρώτη φορά να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, φέρνοντας ανάσα στα κρατικά έσοδα από άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 1,7 δισ. ευρώ.
https://www.capital.gr/oikonomia/3507634/oi-treis-megales-prokliseis-tou-protou-examinou-tou-2021