Ποια είναι η πρόσθετη «ζημιά» στον προϋπολογισμό από τα αυστηρότερα μέτρα λειτουργίας του λιανεμπορίου σε Αττική και «κόκκινες» περιοχές της χώρας. Τα μέτρα στήριξης και οι αντοχές του δημόσιου κορβανά. Τι λέει στέλεχος του ΥΠΟΙΚ.
Σε κατάσταση «πορτοκαλί συναγερμού» θέτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων μετά το «κοκκίνισμα» της Αττικής.
Το άνοιγμα του λιανεμπορίου προ δύο εβδομάδων είχε δώσει «ανάσα» στο κόστος που επωμίζεται ο προϋπολογισμός αλλά τώρα και πάλι, οι πιέσεις επανέρχονται. Με δεδομένο ότι το 45% του τζίρου του λιανεμπορίου αλλά και ευρύτερα του ΑΕΠ έχει «σφραγίδα» Αττικής, οι πρώτοι λογαριασμοί του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους οδηγούν σε εκτιμήσεις για εβδομαδιαίες επιπτώσεις 100-150 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό τόσο από την πλευρά των εσόδων, όσο και των αναγκαίων πρόσθετων δαπανών.
Ήδη μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επιβολή περιορισμών στη λειτουργία του λιανεμπορίου, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε με τη σειρά του επέκταση του μέτρου της αναστολής συμβάσεων (επίδομα 534 ευρώ) και για τον Φεβρουάριο, μέτρο το οποίο θα ήταν αχρείαστο σε μεγάλο βαθμό εάν το λιανεμπόριο λειτουργούσε κανονικά.
Το υπουργείο Οικονομικών γνώριζε πως θα χρειάζεται να λαμβάνει μέτρα στήριξης της οικονομίας έως τον Μάρτιο-Απρίλιο. Αυτό ήταν το βασικό σενάριο κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο όταν και εγγράφηκαν 7,5 δισ. ευρώ για τη λήψη μέτρων στήριξης. Είναι προφανώς διαφορετικό όμως να επιβάλλεται καθολικό lockdown τις πρώτες 15 μέρες του Ιανουαρίου (μηνιαίο κόστος 3 δισ. ευρώ), να λειτουργεί μόνο το λιανεμπόριο όπως τις προηγούμενες εβδομάδες (μηνιαίο κόστος 1,5 δισ. ευρώ) και να υπολειτουργεί το λιανεμπόριο στην πρωτεύουσα, όπως ανακοινώθηκε, με Click away ή Click inside κατά περίπτωση (εβδομαδιαίο κόστος 100-150 εκατ. ευρώ), με άγνωστη την επόμενη σελίδα στην ιστορία της πανδημίας.
«Τα λεφτά δεν είναι απεριόριστα» σχολιάζει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών υπενθυμίζοντας βεβαίως τις δηλώσεις τόσο του Χρήστου Σταϊκούρα, όσο και του Θεόδωρου Σκυλακάκη, σύμφωνα με τις οποίες το υπουργείο Οικονομικών θα συνεχίσει να στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους «για όσο χρειαστεί».
Από την άλλη πλευρά, τα κουκιά είναι μετρημένα. Αν τα περιοριστικά μέτρα παραταθούν επί μακρόν, ή ακόμα χειρότερα εάν επεκταθούν γεωγραφικά ή αυστηροποιηθούν περαιτέρω το υπουργείο θα έχει δύο επιλογές: συμπληρωματικός προϋπολογισμός ή περιορισμός των μέτρων στήριξης.