Η κάλυψη των δαπανών μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 70% ή και 90% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης – Eνισχύσεις μπορεί να δοθούν κατ’ εξαίρεση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που ήταν προβληματικές στα τέλη του 2019
Προσκλητήριο στις επιχειρήσεις να δηλώσουν τις δαπάνες που πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του 2020, θα απευθύνει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο διάστημα, προκειμένου την άνοιξη να ενεργοποιηθεί το νέο στοχευμένο εργαλείο κρατικής ενίσχυσης μέσω της επιδότησης πάγιων δαπανών που θα διαδεχτεί την επιστρεπτέα προκαταβολή. Σε μία νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στη βάση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων οι επιχειρήσεις που ολοκλήρωσαν τη χρήση του 2020 με ζημίες θα κληθούν να δηλώσουν τις πάγιες δαπάνες τους. Σε αυτές περιλαμβάνονται μισθοδοσίες, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοίκια και κάθε άλλο είδος δαπάνης που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση.
Στη συνέχεια θα πραγματοποιείται αυτόματος έλεγχος προκειμένου να διαπιστώνεται εάν οι δαπάνες καλύπτονταν από άλλες πηγές, όπως είναι τυχόν ποσά που έλαβαν επιχειρήσεις από τους πέντε κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Oσον αφορά τις μισθοδοσίες θα ελέγχεται εάν μία επιχείρηση έχει ενισχυθεί μέσω του προγράμματος αναστολής συμβάσεων εργασίας ή του προγράμματος Συν-Εργασία.https://a5cc37144abeaa8240b9a35c689e8af7.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html
Όλα αυτά τα ποσά που έλαβαν οι επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας θα αθροίζονται και θα αφαιρούνται από το συνολικό ποσό που έχει ξοδέψει μια επιχείρηση για τις δαπάνες της. Με αυτή τη διαδικασία θα προκύπτει εάν μία επιχείρηση δικαιούται ενίσχυση ή όχι.
Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει να ετοιμάζουν την υπουργική απόφαση που θα εξειδικεύει το νέο καθεστώς ενίσχυσης των επιχειρήσεων και βρίσκονται σε τεχνικές συζητήσεις με τις υπηρεσίες της ΕΕ. Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους τουλάχιστον 30%.
Από την αξιολόγηση των στοιχείων, στο υπουργείο Οικονομικών θα κρίνουν ποιες επιχειρήσεις πρέπει να ενισχυθούν από το νέο εργαλείο ώστε να μείνουν όρθιες και να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας. Το στοίχημα για το οικονομικό επιτελείο είναι να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά αλλά διαθέτουν το υπόβαθρο και τις προοπτικές ,μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης να ανακάμψου.
Η κάλυψη των δαπανών μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 70% ή και 90% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης. Eνισχύσεις μπορεί να δοθούν κατ’ εξαίρεση στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που ήταν προβληματικές στα τέλη του 2019 υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάγονται σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας και δεν βρίσκονται σε διαδικασία αναδιάρθρωσης.