O Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η Κομισιόν θέλει να υπάρξουν αποτελεσματικά συστήματα «για να αποτραπούν, να εντοπιστούν και να διορθωθούν οι συγκρούσεις συμφερόντων, η διαφθορά και οι απάτες»
Τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να αρχίσουν να ρέουν όσο το δυνατόν ταχύτερα για να στηριχθεί η διαδικασία ανάκαμψης των οικονομιών της που επλήγησαν σκληρά από την πανδημία του κορονοϊού. Αυτό τονίστηκε ξανά πρόσφατα στις δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ζοάο Λεάο, του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας, η οποία έχει την προεδρία της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο.
Σημειώνεται ότι οι πόροι είναι πάρα πολλοί, καθώς σε βάθος εξαετίας προβλέπεται να δοθούν 672,5 δισ. ευρώ για το σύνολο των χωρών τηςΕΕ, από τα οποία τα 32 δισ. ευρώ προορίζονται για την Ελλάδα. Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων για την Ελλάδα, πάνω από 19 δισ. ευρώ, αφορούν επιχορηγήσεις που δεν αυξάνουν το δημόσιο χρέος, ενώ τα υπόλοιπα αφορούν δάνεια με προνομιακούς όρους.
Το γεγονός, όμως, ότι υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος, δεν σημαίνει ότι η ΕΕ θα κάνει εκπτώσεις στη διαδικασία έγκρισης των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης που θα πρέπει να περιλαμβάνουν επενδυτικά σχέδια και μεταρρυθμίσεις με βάση τις οδηγίες που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Και αυτό, καθώς τα σχέδια δεν πρέπει να εγκριθούν μόνο από την Κομισιόν, αλλά προβλέπεται η έγκρισή τους και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Για την έγκριση και από το Συμβούλιο επέμειναν στο συμβούλιο κορυφής του περασμένου Ιουλίου οι λεγόμενες «φειδωλές» χώρες του Βορρά, με επικεφαλής την Ολλανδία. Για να μην υπάρξουν, λοιπόν, τριβές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προειδοποιήσει τις χώρες ότι πρέπει να τηρήσουν όλες τις οδηγίες για να γίνει δυνατή η έγκριση των σχεδίων τους και τις καλεί να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για να προχωρήσει η διαδικασία.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε χθες, μετά τη συνεδρίαση του Ecofin ότι πολλές χώρες της ΕΕ προχωρούν καλά με τα σχέδιά τους, αλλά τόνισε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει. Αναφέρθηκε ειδικότερα, ως παράδειγμα, στον καθορισμό συγκεκριμένων και μετρήσιμων ορόσημων και στόχων για τις εκταμιεύσεις καθώς στις αξιόπιστες εκτιμήσεις των δαπανών.
Επιπλέον, ο Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η Κομισιόν θέλει να υπάρξουν αποτελεσματικά συστήματα «για να αποτραπούν, να εντοπιστούν και να διορθωθούν οι συγκρούσεις συμφερόντων, η διαφθορά και οι απάτες», προσθέτοντας ότι αυτό είναι κρίσιμης σημασίας και η Επιτροπή θα παρακολουθεί το θέμα πολύ στενά τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.
Η υποβολή των εθνικών σχεδίων θα πρέπει να γίνει έως τον Απρίλιο και στη συνέχεια η Κομισιόν θα πρέπει να τα εγκρίνει εντός διμήνου, ενώ επιπλέον ένας μήνας προβλέπεται για την έγκριση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτό σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση η προκαταβολή 13% των κονδυλίων, που θα καταβληθεί με την έγκριση των εθνικών σχεδίων, θα γίνει φέτος το καλοκαίρι. Ο Ντομπρόβσκις και ο Επίτροπος για την οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, τόνισαν πάντως ότι μία επιπλέον προϋπόθεση για την εκταμίευση της προκαταβολής είναι να κυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια η απόφαση για την αύξηση των ιδίων πόρων της ΕΕ.