Στις επιφυλάξεις τραπεζών και κυβέρνησης φαίνεται πως προσκρούει η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος για σύσταση ελληνικής bad bank
ΗBad Bank φέρεται ως «αντίδοτο» για το υπέρογκο ύψος των κόκκινων δανείων που έχουν συσσωρεύσει η τράπεζες μετά τη δεκαετή κρίση – αλλά και για τα νέα NPEs – που εκτιμάται ότι θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν τα 10 δισ. ευρώ στον απόηχο της πανδημίας.https://cc98209f218d6a927b0b37afa9be74c0.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html
Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δημοσίευσε πριν λίγες ημέρες η Κεντρική Τράπεζα, στα τέλη Σεπτεμβρίου το ύψος των NPEs διαμορφωνόταν στα 59 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 10 δισ. ευρώ σε σύγκριση με ένα έτος νωρίτερα χάρη στις τιτλοποιήσεις που δρομολόγησαν οι τράπεζες μέσω του «Ηρακλή».
Ακόμη και όταν θα ολοκληρωθούν οι εν λόγω συναλλαγές – συνολικού ύψους 30 δισ. ευρώ – ο δείκτης NPE θα διαμορφώνεται στο 25%, έναντι μόλις 3% στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Αυτός είναι ο λόγος που ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει σθεναρά εδώ και τουλάχιστον ένα έτος τη σύσταση «κακής τράπεζας» η οποία θα συγκεντρώσει τις επισφάλειες των τραπεζών με στόχο την τιτλοποίηση και διάθεσή τους σε funds με win-win όρους. Σε πρόσφατη απάντησή της σε δημοσιογράφους η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπερασπίστηκε τη σύσταση εθνικών bad banks ως την καταλληλότερη λύση για την αντιμετώπιση την NPEs.
Παρά την προώθηση της ελληνικής πρότασης, όμως, από την κυβέρνηση – και μάλιστα απευθείας από το Μαξίμου – στις τράπεζες προκειμένου να την εξετάσουν στην αρχή του έτους, ασφαλείς πηγές αναφέρουν στην imerisia.gr ότι οι πιστωτές τηρούν «σιγή ασυρμάτου». Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη η πρόταση της ΤτΕ «δύσκολα θα προχωρήσει, καθώς θα απαιτηθούν σίγουρα κρατικά χρήματα τα οποία δεν υπάρχουν».
Θυμίζεται ότι η πρόταση της ΤτΕ προβλέπει κρατικές ενισχύσεις ύψους 8 δισ. ευρώ για την απορρόφηση NPEs ύψους 40-45 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πηγές του τραπεζικού κλάδου τονίζουν ότι δύσκολα θα συνυπάρξουν δύο συστημικές λύσεις το 2021, καθώς κάθε τράπεζα θα πρέπει να κάνει τον προγραμματισμό των τιτλοποιήσεών της σύμφωνα με συγκεκριμένα δεδομένα, καθώς πρόκειται για ιδιαίτερα σύνθετες και χρονοβόρες διαδικασίες που προϋποθέτουν σημαντικούς πόρους τόσο οικονομικούς όσο και ανθρώπινους.
https://www.imerisia.gr/oikonomia/trapezes/4593_bad-bank-sigi-asyrmatoy-apo-trapezes-kai-kybernisi