Σχεδόν 2.500 θέσεις εργασίας και τουλάχιστον 170 δισ. ευρώ σε ενεργητικό κέρδισε το Παρίσι λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας.
Το Λονδίνο παραμένει, βέβαια, το σημαντικότερο χρηματοοικονομικό κέντρο της Ευρώπης, όμως το Άμστερνταμ, το Δουβλίνο, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι δείχνουν μάχη για να προσελκύσουν τις επιχειρήσεις που θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη.
«Παρά την πανδημία, σχεδόν 2.500 θέσεις εργασίας έχουν ήδη μεταφερθεί και περίπου 50 βρετανικές επιχειρήσεις έχουν εγκρίνει τη μεταφορά ενεργητικού τουλάχιστον 170 δισ. ευρώ στη Γαλλία στα τέλη του 2020», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης Βιλερουά ντε Γκαλό. «Και άλλες μετακομίσεις αναμένονται και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν μέσα στο έτος», πρόσθεσε.
Η Ε.Ε. θα επιτρέψει στους οίκους εκκαθάρισης του Λονδίνου να λειτουργήσουν στην Ευρωζώνη για διάστημα 18 μηνών, γιατί η ένωση δεν έχει αντίστοιχους δικούς της οργανισμούς. Όμως, με το πέρασμα της προθεσμίας αυτής, οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε ευρώ θα πρέπει, θεωρητικά, να εκκαθαρίζονται μέσα στην Ε.Ε.
Ο Γκαλό τόνισε ότι η ευκαιρία του Brexit πρέπει να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μίας λειτουργικής «ένωσης αγορών» στην Ε.Ε.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε παραδεχθεί το Δεκέμβριο ότι η συμφωνία του Brexit με την Ε.Ε. «δεν φτάνει όσο μακριά θα θέλαμε», στον τομέα της πρόσβασης στις ευρωπαϊκές αγορές για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.