Σύμφωνα στοιχεία της Eurostat, το 2019 το 17,9% των Ελλήνων δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να θερμάνει το σπίτι επαρκώς
Σχεδόν 2 στα 10 νοικοκυριά στη χώρα μας αναγκάζονται να διαβιούν χωρίς θέρμανση, καθώς αδυνατούν να καλύψουν το οικονομικό κόστος.
Το ποσοστό αυτό είναι δυόμισι φορές υψηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat).
Παρότι από το 2016 έως το 2019 (τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία) ο αριθμός των ελληνικών νοικοκυριών που δεν μπορούν να καλύψουν οικονομικά τις ανάγκες τους για θέρμανση συνεχώς μειώνεται, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται υψηλά στη σχετική λίστα της Ε.Ε., με τους αυτονόητους κινδύνους που αυτή η αδυναμία συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών.
Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της Eurostat, το 2019 το 17,9% των Ελλήνων δεν είχε την οικονομική δυνατότητα για να θερμάνει το σπίτι επαρκώς. Το αντίστοιχο ποσοστό του 2018 για τη χώρα μας ήταν 23%, ενώ το 2017 ήταν 26%. Ακόμη υψηλότερο ήταν το 2016 που είχε φτάσει στο 29%.
Η αλματώδης αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και λόγω των φόρων (μόνο η επιβάρυνση του ΕΦΚ ανά χιλιόλιτρο πετρελαίου θέρμανσης, από τα 25,83 ευρώ το 2010 έχει σήμερα τα 347,20 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ) σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση της καταναλωτικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών έχουν ως αποτέλεσμα αυτή την δυσάρεστη εικόνα.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και σε χώρες των Βαλκανίων, της Βαλτικής, όπως και σε εκείνες στη νότια Ευρώπη, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κρίσης χρέους.
Μεταξύ των χωρών της Ε.Ε., την αρνητική πρωτιά με το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών, που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για επαρκή θέρμανση στο σπίτι έχει Βουλγαρία (30,1%). Ακολουθεί η Λιθουανία (26,7%), η Κύπρος (21%), η Πορτογαλία (18,9%) και έπεται η Ελλάδα. Στην έκτη θέση συναντάμε ακόμη μία χώρα του Νότου, την Ιταλία (11,1%).
Στον αντίποδα τα χαμηλότερα ποσοστά (κοντά στο 2%) καταγράφονται στη Φινλανδία, την Αυστρία, τη Σουηδία, τη Σλοβενία, το Λουξεμβούργο, την Εσθονία και τη Γερμανία.
Στο σύνολο της Ε.Ε. το μέσο ποσοστό των πολιτών που δήλωσαν ότι δεν μπορούν να ζεσταθούν ικανοποιητικά, καθώς δεν διαθέτουν τα απαραίτητα χρήματα ήταν 6,9% για το 2019. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό στην κοινότητα είχε κορυφωθεί το 2012 (10,8%).
https://www.imerisia.gr/koinonia/2920_eurostat-2-sta-10-noikokyria-stin-ellada-zoyn-horis-thermansi