ΑΑΔΕ: Μηνύματα σε 80.000 ιδιοκτήτες που δεν πήραν αποζημίωση ενοικίου

60

Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες είχαν υποβάλει δηλώσεις Covid από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο του 2020 και δεν είχαν αποζημιωθεί

Σίσσυ Σταυροπιερράκου

Ραβασάκια σε περίπου 80.000 φορολογούμενους που αποκλείστηκαν από την κρατική ενίσχυση για τα κουρεμένα ενοίκια ξεκίνησε να αποστέλλει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αιτιολογώντας τους λόγους της απόρριψης. Οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες είχαν υποβάλει δηλώσεις Covid από τον Μάρτιο έως και τον Αύγουστο του 2020 και δεν είχαν αποζημιωθεί. Πλέον η ΑΑΔΕ με μηνύματα τους ενημερώνει για τους ακριβείς λόγους που έμειναν χωρίς αποζημίωση από το κράτος.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων μετά τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, περιλαμβάνονται 45.783 στις οποίες φαίνεται ότι ο μισθωτής δεν ήταν πληττόμενος, 28.981 δηλώσεις όπου διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν σε αναστολή εργασίας ο εργαζόμενος, ενώ σε άλλες 4.791 δηλώσεις είχε δηλωθεί επαγγελματική χρήση από μη επιτηδευματία ή επιχείρηση. 

Ενδεικτικά, η ΑΑΔΕ σε ορισμένα από τα μηνύματα που στέλνει στους ιδιοκτήτες αναφέρει:

1. «Κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι για τον μισθωτή σας με ΑΦΜ… δεν δικαιούστε την έκπτωση φόρου, διότι από τα στοιχεία που τηρούνται στην υπηρεσία μας δεν προκύπτει ότι η σύμβαση εργασίας μισθωτή/συζύγου/μέλους συμφώνου συμβίωσης είναι σε αναστολή. …(αφορά διαμερισμα)».

2. «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, σύμφωνα με το Νόμο 4684/2020, Κύρωση της από 30-3-2020 ΠΝΠ, ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης, προκειμένου να ενταχθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις που απαλλάσσονται της υποχρέωσης καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος, θα πρέπει να έχει ενεργό ΚΑΔ (ΚΩΔΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ) στις 20/3/2020. Κατόπιν ελέγχου διαπιστώθηκε ότι ο μισθωτής σας με ΑΦΜ … έκανε έναρξη στις 16/10/2020 (αφορά επιχείρηση)».

https://www.imerisia.gr/oikonomia/6789_aade-minymata-se-80000-idioktites-poy-den-piran-apozimiosi-enoikioy