ΟΑΕΔ – Εκτακτο μηνιαίο επίδομα: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια

151

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του έκτακτου μηνιαίου επιδόματος από τον ΟΑΕΔ

ΟΑΕΔ / Πηγή: Intime

Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το μισθολόγιο της ΑΑΔΕ, προβλέπεται για τους εποχικά εργαζόμενους του τουριστικού επισιτιστικού κλάδου που επιδοτούνται η έκτακτη μηνίαια οικονομική ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ. Η ενίσχυση είναι ίση με το τελευταίο μηναίο επίδομα ανεργίας που έλαβαν.

Οι προϋποθέσεις χορήγησης στους ανέργους είναι οι εξής:

  • Απασχολήθηκαν το 2019 με πλήρη ή μερική απασχόληση και δεν υπήρχε υποχρέωση επαναπρόσληψης τους το 2020
  • Έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών κατά το χρονικό διάστημα Σεπτέμβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020 ή τακτική επιδότηση ανεργίας της οποίας η διάρκεια έλαβε μηνιαία παράταση το διάστημα Σεπτέμβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020
  • Δεν είναι δικαιούχοι ή δεν έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας το διάστημα Σεπτέμβριος 2020 – Φεβρουάριος 2021
  • Δεν είναι δικαιούχοι επιδόματος μακροχρονίως ανέργων το διάστημα Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2021
  • Δεν είναι δικαιούχοι ή δεν έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού
  • Η έκτακτη αποζημίωση καταβάλλεται μηνιαία από τον ΟΑΕΔ το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου στους δικαιούχους με την προϋπόθεση να παραμένουν εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του Οργανισμού για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Επίσης προβλέπονται τα εξής:

  • Με μονομερή δήλωση, άνεργοι από τον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης θα λάβουν αποζημίωση 400 ευρώ (προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
  • Παρατείνονται για 2 μήνες τα επιδόματα ανεργίας, που έληξαν ή θα λήξουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
  • Παρατείνεται για 2 μήνες η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων –για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει τον Ιανουάριο και αντίστοιχα τον Φεβρουάριο 2021.

Σημειώνεται ότι η έκτακτη ενίσχυση από τον ΟΑΕΔ είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, ενώ με ΚΥΑ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών που θα δημοσιευθεί στο Εθνικό Τυπογραφείο θα «καθαρογραφούν» όλοι οι όροι και τα επιμέρους κριτήρια.

https://www.imerisia.gr/ergasia/6854_oaed-ektakto-miniaio-epidoma-oi-dikaioyhoi-kai-ta-kritiria

ΠΗΓΗimerisia.gr