Ακατάσχετη, αφορολόγητη η επιστρεπτέα προκαταβολή, η οποία δεν συμψηφίζεται με καμία άλλη οφειλή, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η ΚΥΑ.
Το Υπουργείο Οικονομικών, για λόγους ενημέρωσης και πλήρους διαφάνειας, κοινοποιεί αναλυτικά στοιχεία που αφορούν τους 5 πρώτους κύκλους του χρηματοδοτικού εργαλείου στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.
Ειδικότερα, στα στοιχεία που παρατίθενται, αποτυπώνονται αναλυτικά, ανά Δ.Ο.Υ., το ύψος των χρηματοδοτήσεων που έχουν χορηγηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων οι οποίοι τις έλαβαν, σε κάθε κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ξεχωριστά, αλλά και αθροιστικά στους 5 πρώτους κύκλους.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, από το επιτυχημένο αυτό εργαλείο, μέχρι σήμερα έχουν ενισχυθεί με 6,8 δισ. ευρώ συνολικά 544.591 μοναδιαίοι Α.Φ.Μ., που αντιστοιχούν κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη τη χώρα και όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η Κυβέρνηση, αξιοποιώντας, με τον βέλτιστο τρόπο, τα εγχώρια και ευρωπαϊκά διαθέσιμα εργαλεία και πόρους, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών και ταμειακών δυνατοτήτων της χώρας, στηρίζει καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης τον παραγωγικό ιστό της οικονομίας ώστε να ξεπεράσει την πρωτοφανή αυτή δοκιμασία με τις ελάχιστες δυνατές συνέπειες.
Αδειάζει η «κλεψύδρα» για την Επιστρεπτέα προκαταβολή 6, με αλλαγές ο 7ος κύκλος
Λήγει την Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου η προθεσμία για τις επιχειρήσεις και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ. Σειρά παίρνει η Επιστρεπτέα 7 με αρκετές αλλαγές σχετικά με τον υπολογισμό της και τον τζίρο των επιχειρήσεων.
Επιχειρήσεις και επαγγελματίες θα λάβουν την κρατική ενίσχυση από την Επιστρεπτέα 6 με ποσά, τα οποία θα κυμαίνονται από 500 έως 50.000 ευρώ. Μέσω της ενίσχυσης θα μοιραστούν στις πληττόμενες από τον κορονοϊό επιχειρήσεις περί τα 500 εκατ. ευρώ. Οι ενισχύσεις θα πληρωθούν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.
Η κρατική ενίσχυση αφορά στην απώλεια τζίρου μόνο για το μήνα Ιανουάριο. Το κατώτατο όριο ενίσχυσης για τους κλάδους που δεν παραμένουν κλειστοί με κρατική εντολή ανέρχεται στα 500 ευρώ και το μέγιστο ύψος ενίσχυσης στα 50.000 ευρώ.
Aλλάζει ο τρόπος που θα γίνεται ο υπολογισμός της πτώσης τζίρου για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου, από τον 7ο κύκλο η σύγκριση δεν θα γίνεται με τον τζίρο του 2020 αλλά με αυτόν του 2019.
Ο έβδομος κύκλος του προγράμματος θα αφορά στην απώλεια τζίρου ολόκληρου του πρώτου τριμήνου με αυξημένα κατώτατα ποσά για την εστίαση και τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή εντός του Φεβρουαρίου, ενώ το 50% δεν θα επιστρέφεται.
Όσο αφορά την επιστρεπτέα 6 οι ελεύθεροι επαγγελματίες χωρίς εργαζόμενους θα λάβουν από 500 έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την πτώση των εσόδων τους.
Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται:
- στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,
- 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,
- 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και
- 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.