Πού, πότε και γιατί χρησιμοποιείται ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός. Πότε και πώς μπορεί να ενεργοποιηθεί
Εάν έχετε χρέη είτε σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είτε στο Δημόσιο, τότε αυτοί έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν χρηματικά ποσά από τραπεζικό λογαριασμό σας. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που προστατεύεστε, τουλάχιστον μέχρι ενός σημείου. Μια από αυτή είναι ο ειδικός ακατάσχετος λογαριασμός.
Με βάση το άρθρο 20 του Ν.4161/2013, μπορείτε να δηλώσετε ως ακατάσχετο κάποιο λογαριασμό καταθέσεων.
Το ακατάσχετο καταθέσεων σε πιστωτικά ιδρύματα ισχύει για έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα, για κάθε φυσικό πρόσωπο, μέχρι του ποσού των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ μηνιαίως.
Βέβαια απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο σύστημα TAXIS (http://www.aade.gr/polites/akataschetos-logariasmos), με την οποία να δηλώνεται από το φυσικό πρόσωπο ο μοναδικός ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός (Πολ.1222/2015), διαφορετικά το Δημόσιο μπορεί να προβεί σε κατάσχεση, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Για την είσοδο στην εφαρμογή δήλωσης του ακατάσχετου λογαριασμού, χρησιμοποιούμε τους προσωπικού μας κωδικούς Taxisnet.
Το όριο του μηνιαίου ακατάσχετου είναι 1.250 ευρώ. Συγκεκριμένα, εφόσον το φυσικό πρόσωπο έχει δηλώσει στο TAXIS τον ακατάσχετο τραπεζικό του λογαριασμό, από αυτόν τον λογαριασμό το Δημόσιο δεν μπορεί να προβεί σε κατάσχεση μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ, ενώ για ποσά από 1.000 ευρώ έως 1.500 ευρώ το Δημόσιο μπορεί να κατάσχει το ήμισυ του ποσού που ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ. Δηλαδή, το Δημόσιο μπορεί να κατάσχει το μισό των 500 ευρώ, ήτοι 250 ευρώ (επομένως το φυσικό πρόσωπο προστατεύεται έως τα 1.250 ευρώ). Για ποσά μεγαλύτερα των 1.500 ευρώ, μπορεί να γίνει κατάσχεση στο σύνολο του υπερβάλλοντος ποσού των 1.500 ευρώ.
https://www.imerisia.gr/oikonomia/6620_eidikos-akatashetos-logariasmos-poy-hrisimopoieitai