Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, εν μέσω πανδημίας, προχωρούν σε αλλαγές που οι επενδυτές ζητούσαν εδώ και χρόνια: κλείνουν υποκαταστήματα, «κόβουν« θέσεις εργασίας και «μεταφέρουν» τους πελάτες τους online. Η διαδικασία είναι επώδυνη για τους εργαζομένους ενός κλάδου, που έχει καθοριστικό ρόλο να διαδραματίσει και στην ανάκαμψη των οικονομιών, όπως επισημαίνει σε ρεπορτάζ της η Wall Street Journal.
Η Commerzbank, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι θα περικόψει το 1/3 των θέσεων εργασίας και θα βάλει λουκέτο σε σχεδόν τα μισά υποκαταστήματά της εν μέσω έντονης πίεσης από το αμερικανικό fund Cerberus Capital Management, που είναι εκ των μετόχων της. Τραπεζικές συγχωνεύσεις προωθούνται στην Ιταλία και την Ισπανία και αυτές αναμένεται να οδηγήσουν στο κλείσιμο χιλιάδων υποκαταστημάτων. Η εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών Kearney υπολογίζει ότι το 1/4 των 165.000 τραπεζικών υποκαταστημάτων της Ευρώπης θα χαθούν σε ορίζοντα τριετίας.
«Οι τράπεζες είναι από τους αδύναμους κρίκους στην οικονομία της Ευρώπης και έχουν καθυστερήσει τις αλλαγές. Σε σύγκριση με τις αμερικανικές ανταγωνίστριές τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες δυσκολεύονται να βγάλουν αρκετά χρήματα για να στηρίξουν την πιστωτική επέκταση. Εισήλθαν στην κρίση της Covid-19 έχοντας ακόμη να χωνέψουν ένα βουνό από κόκκινα δάνεια της κρίσης χρέους που άρχισε πριν από περισσότερο από μία δεκαετία» παρατηρεί η WSJ.
Η πανδημία, που όπως φαίνεται θα δημιουργήσει νέα κόκκινα δάνεια, ήρθε να εντείνει ακόμη περισσότερο την ανάγκη για δράση- κυρίως στην κατεύθυνση της μείωσης κόστους. Το κόστος των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένει υψηλό συγκριτικά με τα έσοδα που παράγουν, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα. Η ΠΙΟ άμεση κίνηση σε αυτό το επίπεδο είναι το κλείσιμο των υποκαστημάτων. Ήδη στην Ισπανία οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες έκλεισαν πέρυσι το 8% των υποκαταστημάτων τους και έχουν δεσμευθεί να κλείσουν περισσότερα. Παρά τα πολλά χρόνια περικοπών, η χώρα είχε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς τραπεζικών υποκαταστημάτων ανά κάτοικο στην Ευρωζώνη- 49 για κάθε 100.000 κατοίκους το 2019, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Η αντίστοιχη αναλογία στις ΗΠΑ είναι 30 ανά 100.000 κατοίκους.
Στην Ιρλανδία η AIB ανακοίνωσε ότι η κίνηση των πελατών στα υποκαταστήματά της μειώθηκε κατά 30% κατά την πανδημία. Σύμφωνα με την τράπεζα οι πελάτες άνω των 65 ετών, που ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί στο να χρησιμοποιήσουν ψηφιακά εργαλεία, κατέφυγαν στο online banking, αφού φοβούνταν περισσότερο την φυσική παρουσία και την απειλή της Covid-19. Η AIB πιστεύοντας ότι η τάση αυτή θα έχει διάρκεια έχει αποφασίσει να συγχωνεύσει υποκαταστήματα και να περικόψει 1.500 θέσεις εργασίας για να περιορίσει τα κόστη κατά 10%.
Στην Ιταλία η μεγαλύτερη βάσει ενεργητικού τράπεζα, η Intesa Sanpaolo, κατήργησε 10.000 θέσεις εργασίας και έκλεισε εκατοντάδες υποκαταστήματά της μετά τη συγχώνευσή της με μία μικρότερη ανταγωνίστρια πέρυσι. Ακόμη και έτσι εξακολουθεί να έχει περισσότερα από 4.000 υποκαστήματα όσα περίπου έχουν στις ΗΠΑ οι JPMorgan Chase και Bank of America παρά το γεγονός ότι λειτουργεί σε μία αρκετά μικρότερη αγορά. Η Intesa σχεδιάζει να διατηρήσει τουλάχιστον 3.000 υποκαταστήματα ανά την Ιταλία και να μετατρέψει ορισμένα εξ αυτών σε κέντρα συβμουλευτικών υπηρεσιών για επενδύσεις και ασφαλίσεις.