Χαμηλή πτήση φέτος με ανάκαμψη 3,5% – Καλύτερα το 2022 με ανάπτυξη 5%
Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμούς 10% το 2020 υπολογίζει η Κομισιόν στις χειμερινές της προβλέψεις. Εκτιμά μάλιστα ότι το χαμένο έδαφος αυτό δεν θα καλυφθεί ούτε την επόμενη χρονιά. Η Επιτροπή ρίχνει τον πήχυ για τους ρυθμούς ανάκαμψης του 2021 στο 3,5%, αλλά προβλέπει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ανεβάσει ταχύτητα το 2022 με ρυθμούς 5%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις φθινοπωρινές εκτιμήσεις του Νοεμβρίου η Κομισιόν έβλεπε ελαφρώς πιο ήπια ύφεση, με το ΑΕΠ να υποχωρεί 9%, ενώ η εικόνα της τότε για την εφετινή και την επόμενη χρονιά ήταν αντεστραμμένη σε σχέση με τη σημερινή. Περίμενε ανάπτυξη 5% το 2021 και 3,5% το 2022.
Η Κομισιόν διαμηνύει ότι οι εκτιμήσεις αυτές υπόκεινται σε «υψηλή αβεβαιότητα», αφού η εξέλιξη της πανδημίας και η επιχείρηση εμβολιασμού του πληθυσμού θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάκαμψη του τουρισμού και συνολικά του ιδιωτικού τομέα, ειδικά μετά την εκπνοή των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Από την άλλη όμως, σημειώνει, ότι οι προβλέψεις δεν λαμβάνουν υπόψη τον θετικό αντίκτυπο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, που θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στην εσωτερική ζήτηση από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί.
Σύμφωνα με την Επιτροπή το 2020 η Ελλάδα βίωσε τη δεύτερη βαθύτερη ύφεση στην Ε.Ε. μετά την Ισπανία. Το ΑΕΠ της Ελλάδας μεγεθύνθηκε κατά 2,3% σε τριμηνιαία βάση στο διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2020. Την ανάκαμψη το τρίμηνο «οδήγησε» η εσωτερική κατανάλωση. Η οικονομική δραστηριότητα στον τομέα υπηρεσιών ωστόσο συρρικνώθηκε αισθητά εξαιτίας του πλήγματος που κατέφερε η πανδημία του Covid-19 στον τουρισμό, ενώ οι κατασκευές επέδειξαν κάποια ανθεκτικότητα. Ωστόσο υπολογίζεται ότι το ΑΕΠ επέστρεψε σε τροχιά συρρίκνωσης το τέταρτο τρίμηνο.
Το lockdown «βαραίνει» στο ΑΕΠ
Όπως επισημαίνει η Κομισιόν τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί για να μπει φρένο στην πανδημία στέκονται εμπόδιο σε ταχύτερη ανάκαμψη φέτος. Αναφέρει πάντως ότι η κατανάλωση θα συνεχίσει να στηρίζει το ΑΕΠ, όπως και η δημοσιονομική πολιτική. Οι καθαρές εξαγωγές προβλέπεται επίσης να έχουν θετική συμβολή στην ανάπτυξη του 2021 και του 2022.
Όσον αφορά στον εμβολιασμό του πληθυσμού η Κομισιόν υπολογίζει ότι «θα στηρίξει μία σταδιακή μόνο επιστροφή των τουριστών στην Ελλάδα». Οι επενδύσεις προβλέπεται να ανακάμψουν αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, ενώ τα μέτρα στήριξης που έχουν λάβει οι αρχές έχουν ενισχύσει την πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις, αναφέρεται στην έκθεση.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα μείνει σε αρνητικό έδαφος και το 2021 (το 2020 ήταν στο -1,3%), για να επιστρέψει τελικά σε θετικό έδαφος το 2022.
Οι εκτιμήσεις για την Ευρωζώνη
Η Κομισιόν βελτιώνει σε σχέση με το φθινόπωρο την εκτίμησή της για την Ευρωζώνη του 2020. Υπολογίζει ότι συρρικνώθηκε 6,8% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για συρρίκνωση 7,8%. Κατεβάζει ελαφρώς τον πήχυ για την εφετινή χρονιά, αναμένοντας ρυθμούς ανάπτυξης 3,8% έναντι προηγούμενους εκτίμησης για 4,2%. Αλλά προβλέπει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς 3,8% και το 2022, ενώ το φθινόπωρο έκανε λόγο για επιβράδυνση στο 3%.
Όσον αφορά στον πληθωρισμό υπολογίζει ότι ήταν μόλις 0,3% το 2020 και θα ανακάμψει στο 1,4% φέτος. Το 2022 εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 1,3%.
H Γερμανία υπολογίζεται ότι είδε το ΑΕΠ της να συρρικνώνεται 5% το 2020, ενώ αναμένεται να ανακάμψει με ρυθμούς 3,2% φέτος και 3,1% το 2022. Η Γαλλία ύστερα από ύφεση 8,3% εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί 5,5% και 4,4% φέτος και την επόμενη χρονιά αντίστοιχα. Η Ιταλία εκτιμάται ότι είχε ύφεση 8,8% πέρυσι, ενώ προβλέπεται να αναπτυχθεί 3,4% φέτος και 3,5% το 2022. Όσο για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, την Ισπανία, υπολογίζεται ότι ήρθε αντιμέτωπη με «βουτιά» 11% στο ΑΕΠ της πέρυσι, αλλά θα ανακάμψει δυναμικά τόσο φέτος (5,6%) όσο και την επόμενη χρονιά (5,3%).