Ελευθερία Κούρταλη
Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 προχωρούν οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικές τράπεζες, με στελέχη τους να σημειώνουν στην «Κ» πως η παράταση και η αυστηροποίηση του lockdown, η γενικότερα αργή διαδικασία εμβολιασμού στην Ευρώπη, καθώς και οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού, μεταθέτουν για αργότερα την ανάκαμψη, ενώ στέλνουν σε νέα βαθιά ύφεση την Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.
«Το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι άλλο ένα χαμένο τρίμηνο για την ελληνική οικονομία», επισημαίνει στην «Κ» ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρζέσκι. «Οι τελευταίες μας εκτιμήσεις μετά και το νέο γενικό lockdown τοποθετούν την ύφεση στο α΄ τρίμηνο στο 13% σε ετήσια βάση». Κατά τον οικονομολόγο, η ανάκαμψη θα παραμείνει αδύναμη σε όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ δεδομένων των καθυστερήσεων των εμβολιασμών σε πολλές χώρες, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος η θερινή περίοδος να είναι πολύ πιο αδύναμη από το αναμενόμενο. «Ολα αυτά σημαίνουν ότι η συνολική ανάπτυξη το 2021 θα κινηθεί γύρω στο 2% και η Ελλάδα θα χρειαστεί να περιμένει ακόμη περισσότερο, έως το δεύτερο εξάμηνο του 2023, πριν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από την κρίση», τονίζει.
Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη το 2021 προχωρεί ο οίκος Scope Ratings. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο Τζέικομπ Σουάλσκι, επικεφαλής αναλυτής του οίκου, η επικαιροποιημένη εκτίμησή του οίκου, σύμφωνα με το βασικό σενάριο, είναι πως η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3,5% το 2021 (από 4,5% που προέβλεπε πριν). Η αναθεώρηση αυτή, εξηγεί ο κ. Σουάλσκι, αντικατοπτρίζει τις οικονομικές απώλειες που συνδέονται με τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στην Ευρώπη, που είναι ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου. Ετσι, το α΄ εξάμηνο αναμένεται να είναι δύσκολο για την ελληνική οικονομία, ενώ για να επιτευχθεί το 3,5% για το σύνολο του 2021, η Ελλάδα θα πρέπει να βασιστεί σε μια ισχυρή ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο, που είναι και το σημαντικότερο για το ετήσιο ΑΕΠ της Ελλάδας λόγω των τουριστικών εισπράξεων.
Διψήφια ύφεση στο α΄ τρίμηνο, στο 11,3% σε ετήσια βάση, αναμένει και η Unicredit. Οπως σημειώνει στην «Κ» η Τουλία Μπούκο, επικεφαλής έρευνας της τράπεζας για την Ελλάδα, η αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων θα οδηγήσει σε ύφεση της τάξης του 1,3% στο ΑΕΠ του α΄ τριμήνου, σε τριμηνιαία βάση, αν και είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμηθεί ο πλήρης αντίκτυπος του lockdown καθώς και η τελική του διάρκεια.