Βάσω Αγγελέτου
Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι μεγάλο ποσοστό των οφειλετών οικειοθελώς επιστρέφει στο 100% της δόσης τους,
Ξεπερνά τις προσδοκίες η επαναφορά των οφειλετώνστην κανονικότητα των πληρωμών μετά τα μορατόρια, αφού οι μισοί περίπου πληρώνουν ολόκληρη τη δόση του δανείου τους παρά την έξαρση της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στην imerisia.gr πηγές του τραπεζικού κλάδου και των servicers, εκτιμώντας ότι οι ενδείξεις είναι για την ώρα ενθαρρυντικές. Ωστόσο, η εκτίμηση για «ομαλή προσγείωση» μετά τα μορατόρια του 50% των οφειλετών ίσως είναι πρώιμη, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των δανείων επιδοτούνται από το Δημόσιο (βλέπε «Γέφυρα»), επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος συστημικής τράπεζας.
Οι servicers, οι οποίοι διεκδικούν τις απαιτήσεις εκ μέρους των τριών συστημικών τραπεζών πλην της Εθνικής Τράπεζας -που προς το παρόν διαχειρίζεται inhouse τις απαιτήσεις- επικοινωνούν με τους οφειλέτες μετά τη λήξη των μορατόρια. Τους ενημερώνουν ότι πρέπει να ξεκινήσουν να εξυπηρετούν κανονικά το δάνειό τους και η συνέχεια εξαρτάται από την αντίδραση του δανειολήπτη.
Εάν επικαλεστεί οικονομική αδυναμία, και είναι σε θέση να το αποδείξει μέσω πληττόμενων ΚΑΔ από την πανδημία, απώλεια εσόδων κ.λπ., τότε ο servicer προτείνει «step up» λύσεις επαναφοράς. Όλες οι τράπεζες έχουν καταρτίσει τέτοια προγράμματα τα οποία προβλέπουν καταβολή του 50% της δόσης έως το τέλος του έτους. Μπορεί οι παράμετροι διαφοροποιούνται από ίδρυμα σε ίδρυμα αλλά ο κανόνας είναι ότι οι ευάλωτοι και όσοι έχουν πληγεί σοβαρά από την πανδημία θα βρουν έδαφος διευθέτησης του χρέους τους με την τράπεζα.
Αυτό που προκαλεί εντύπωση, πάντως, είναι ότι μεγάλο ποσοστό των οφειλετών οικειοθελώς επιστρέφει στο 100% της δόσης τους, παρά το γεγονός ότι η οικονομία παραμένει όμηρος της πανδημικής κρίσης -και μάλιστα εν μέσω lockdown. Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι τα δάνεια που μπήκαν σε πρόγραμμα αναστολής πληρωμών είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα ενήμερα (σε ποσοστό 85-90% περίπου), γεγονός που εξηγεί εν μέρει την θετική εικόνα.
Φαίνεται πως ένα μέρος των οφειλετών δεν θέλει να συσσωρεύει χρέη, δεδομένου μάλιστα ότι έχει διατεθεί σημαντική ρευστότητα προς τους αδύναμους μέσω των προγραμμάτων επιστρεπτέας προκαταβολής κ.α., γεγονός που αποτυπώνεται και στην αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους μήνες. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το πραγματικό crash test σχετικά με την ικανότητα πληρωμής των οφειλετών θα γίνει όταν λήξουν τα προγράμματα κρατικής επιδότησης μετά το καλοκαίρι και σε πολύ μεγάλο βαθμό θα κριθεί από την πορεία της οικονομίας -και του τουρισμού- έως τότε.