Μείωση έως και 50% των τεκμηρίων διαβίωσης και κούρεμα στο ποσοστό επί του εισοδήματος, που αφορά στις υποχρεωτικές συναλλαγές με πλαστικό χρήμα για το χτίσιμο του αφορολόγητου εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα στο «Βήμα της Κυριακής», στο ΥΠΟΙΚ έχουν καταλήξει ότι τόσο στο πεδίο των αποδείξεων με e-συναλλαγές όσο και σε αυτό των τεκμηρίων πρέπει να ληφθούν γενναίες και δραστικές αποφάσεις μετά το πάγωμα της αγοράς και τη μεγάλη πτώση των εισοδημάτων που αποκτήθηκαν πέρυσι και θα δηλωθούν φέτος, συνεπεία της πανδημίας προκειμένου να μην υπάρξουν άδικες επιβαρύνσεις. https://115bada98166ce035e1c06d83d93aa33.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html
Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα λόγω της υγειονομικής εξέλιξης της πανδημίας έχουν προκαλέσει άπνοια στην αγορά και δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να μην μπορούν να δικαιολογήσουν τα ούτως ή άλλως παράλογα σε πολλές περιπτώσεις τεκμήρια διαβίωσης που αφορούν άγαμους, έγγαμους, ιδιοκτήτες ακινήτων, σκαφών αναψυχής ακόμα και δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων.
Μία από τις προτάσεις που βρίσκεται στο τραπέζι και θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα προβλέπει τον δραστικό περιορισμό των τεκμηρίων έως και 50% προκειμένου αν κάποιος έχει μεγάλη μείωση εισοδημάτων να μη φορολογηθεί επί πλασματικού εισοδήματος που δημιουργεί η περιουσιακή του κατάσταση. Βεβαίως το ποσοστό δεν έχει κλειδώσει και σίγουρα θα εξαρτηθεί από περαιτέρω στοιχεία που θα επιχειρήσει να συλλέξει το ΥΠΟΙΚ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το μέτρο αφορά και τα μεσαία εισοδήματα αφού για παράδειγμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, κάποιος άνεργος με μηδενικό εισόδημα ο οποίος όμως διαθέτει Ι.Χ 1.400 κυβικών κι έχει κληρονομήσει κύρια κατοικία 70 τμ λόγω του ότι είναι άνεργος έχει τεκμήριο 3.000 ευρώ. Για το Ι.Χ το τεκμήριο είναι 5.200 ευρώ και για την κατοικία 2.800 ευρώ. Σύνολο τεκμηρίων 11.000 ευρώ. Αν και είναι λοιπόν άνεργος θα πρέπει να φορολογηθεί για τεκμαρτό εισόδημα 11.000 ευρώ και να δηλώσει αποδείξεις 2.750 ευρώ. Αν πράγματι τις δηλώσει ο φόρος που του αναλογεί είναι 320 ευρώ. Αν δεν αναγράψει κανένα ποσό απόδειξης ο επιπλέον φόρος είναι 605 ευρώ. Δηλαδή ο φόρος για τον άνεργο με μηδενικό εισόδημα είναι 925 ευρώ.
Επειδή σαν και το παραπάνω παράδειγμα υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις το ΥΠΟΙΚ, όπως σημειώνει η εφημερίδα προσανατολίζεται στην αναστολή του μέτρου των e- αποδείξεων και σε γενναίο κούρεμα των τεκμηρίων.
Ερώτημα πάντως, μένει για το τι θα γίνει με τα εισοδήματα του 2021, καθώς η υγειονομική και συνεπώς η οικονομική κρίση φαίνεται να έχει βάθος. Οι πρώτες πληροφορίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, φέρεται να μιλούν για μείωση του ποσοστού κατά 30% βάσει του οποίου υπολογίζεται το ποσοστό των e-αγορών που πρέπει να εμφανίσει ο φορολογούμενος.
https://www.sofokleousin.gr/sta-skaria-meiosi-tekmirion-kai-anastoli-gia-to-2020-ton-e-apodei