Βάσω Αγγελέτου
Για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «αυτή ακριβώς είναι η μέριμνά μας, αφού οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση αφορούν στην ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων»
Στα προϊόντα που δημιούργησαν οι τράπεζες προκειμένου να αποτραπεί ένα νέο κύμα χρεοκοπιών, ως αποτέλεσμα του «cliff effect», αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στην εκδήλωση «ανοιχτού διαλόγου» που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με κοινωνικούς φορείς της χώρας.
Κατά τις τοποθετήσεις τους, τις οποίες ο διοικητής χαρακτήρισε «εύστοχες» και «πολύ καλά προετοιμασμένες», ήταν έκδηλη η αγωνία για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, με τα κόκκινα δάνεια και τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης της οικονομίας να βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης με τον κεντρικό τραπεζίτη.
Οσον αφορά στη ευρωπαϊκή νομισματική πολιτική, ο κ. Στουρνάρας διαμήνυσε ότι «η κανονικότητα -όταν επιστρέψει- δεν θα είναι η παλιά αλλά θα είναι πολύ πιο ρεαλιστική», κάνοντας αναφορά στη χαλάρωση του συμφώνου δημοσιονομικής χαλαρότητας αλλά και στην πρωτοφανή ευελιξία που έχει επιδείξει το Ευρωσύστημα προκειμένου να στηρίξει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης. «Θα προσπαθήσουμε η ευελιξία που υπάρχει σήμερα (σ.σ. σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής) να διατηρηθεί διότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο για μην υπάρχει τεράστιο κόστος από την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τον ρόλο των τραπεζών εν μέσω πανδημίας, ο διοικητής υπογράμμισε ότι έχουν προνοήσει ώστε τα έκτακτα μέτρα που λήφθηκαν τους προηγούμενους μήνες, με κυριότερο την αναστολή πληρωμών, να μην αρθούν ξαφνικά αλλά σταδιακά μέχρις ότου εξασφαλιστούν συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης. Ειδικά ως προς το τελευταίο, τόνισε ότι «όλα εξαρτώνται από το πόσο γρήγορα θα έχουμε οικονομική ανάπτυξη και με ποιον ρυθμό».
Ειδικά για τον ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης, αυτός θα είναι ιδιαίτερα θετικός σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, αφού αναμένεται να συνεισφέρει με επενδύσεις 3,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που έχουν καταθέσει προτάσεις χρηματοδότησης, σε αντίθεση με αρκετές άλλες χώρες της Ευρωζώνης που καθυστερούν.
Για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, τόσο αυτών που έχουν ήδη συσσωρευτεί στους ισολογισμούς των τραπεζών όσο και των νέων που θα επιφέρει η πανδημία, ο διοικητής ήταν κατηγορηματικός, εξηγώντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να λάβουν έγκαιρα προβλέψεις. «Είναι πάρα πολύ θετικό οι τράπεζες να αναγνωρίζουν τις ζημιές στους ισολογισμούς τους, είναι ένα μάθημα που πήραμε από την κρίση», τόνισε.
Για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων προκειμένου να ορθοποδήσουν μετά την πανδημία, ο κ. Στουρνάρας σημείωσε ότι «αυτή ακριβώς είναι η μέριμνά μας, αφού οι προτάσεις που έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση αφορούν στην ταχύτερη μείωση των κόκκινων δανείων ώστε οι τράπεζες να μπορούν να επιτελέσουν αυτόν ακριβώς τον ρόλο τους».
Για το ζήτημα αυτό, τοποθετήθηκε και ο Γιώργος Χαντζηνικολάου, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, αναγνωρίζοντας ότι υφίστανται «σημαντικές πιστωτικές προκλήσεις λόγω έλλειψης φερεγγυότητας» στον απόηχο της δεκαετούς κρίσης η οποία «διέλυσε τους ισολογισμούς νοικυριών και επιχειρήσεων». Τόνισε δε ότι «μια τράπεζα ζει και μεγαλουργεί όταν δίνει δάνεια» και δεσμεύτηκε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αποφασισμένες να επιτελέσουν τον ρόλο τους, συμπεριλαμβανομένης της εξυγίανσης των ισολογισμών αυτών.
Ξεκαθάρισε, πάντως, ο κ. Χαντζηνικολάου ότι υπάρχει μεγάλο ποσοστό μη φερέγγυων επιχειρήσεων και νοικοκυριών αυτή τη στιγμή στην ελληνική οικονομία και ότι «δεν θα δώσουμε ένα κύμα δανείων που θα κοκκινίσουν την επόμενη ημέρα».
https://www.imerisia.gr/oikonomia/trapezes/6340_stoyrnaras-pos-tha-apotrepsoyme-neo-kyma-hreokopion