Στην Ιαπωνία, σημειώθηκαν μαζικές πωλήσεις δεκαετών ομολόγων του ιαπωνικού δημοσίου, που οδήγησαν την απόδοσή τους στο 0,178%. Ηταν τα υψηλότερα επίπεδα από το 2016 και την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να υιοθετήσει επισήμως πολιτική αρνητικών επιτοκίων. Φωτ. A.P.
Καθώς οι μαζικές πωλήσεις ομολόγων συνεχίζονται οδηγώντας σε πτώση τις τιμές τους και σε άνοδο τις αποδόσεις τους, οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο σπεύδουν να παρέμβουν είτε με πρόσθετες αγορές χρέους είτε με εξαγγελίες προθέσεων για πρόσθετες αγορές. Η Τράπεζα της Αυστραλίας προχώρησε χθες σε έκτακτες αγορές χρέους αξίας άνω των 2 δισ. δολαρίων, η Τράπεζα της Νότιας Κορέας εξήγγειλε τα σχέδιά της για εκτεταμένες αγορές ομολόγων μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ από πλευράς της ΕΚΤ, η Ιζαμπέλ Σνάμπελ, μέλος του Δ.Σ., άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο πρόσθετης στήριξης εάν σημειωθεί περαιτέρω άνοδος των αποδόσεων ικανή να υπονομεύσει την ανάκαμψη της οικονομίας.
Οπως χαρακτηριστικά τόνισε σε τηλεδιάσκεψη η κ. Σνάμπελ, «η άνοδος των πραγματικών μακροπρόθεσμων επιτοκίων όταν η ανάκαμψη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο μπορεί να ακυρώσει πρόωρα και απότομα τη ζωτικής σημασίας στήριξη που προσφέρει η νομισματική πολιτική όταν η κατάσταση της οικονομίας είναι ακόμη εύθραυστη». Προσέθεσε, έτσι, πως «οι ιθύνοντες θα χρειαστεί να αυξήσουν το επίπεδο της στήριξης στην οικονομία».
Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών, έμπρακτες ή φραστικές, φαίνεται πως προκάλεσαν άμεσα κάποια αποκλιμάκωση της έντασης, με τις αποδόσεις ειδικότερα των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου να υποχωρούν χθες κατά 0,03 εκατοστιαίες μονάδες. Οπως, πάντως, επισημαίνει το Bloomberg, οι κινήσεις αυτές δεν φαίνεται να μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες και στους επενδυτές ομολόγων σε ό,τι αφορά τις εκτιμήσεις τους για την επικείμενη ανάκαμψη της οικονομίας. Οπως σημειώνει το Bloomberg, οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, που έχει βασιστεί στα εκτεταμένα προγράμματα στήριξης και στην τεράστια δημοσιονομική ώθηση στις ΗΠΑ, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε επιτάχυνση του πληθωρισμού. Ειδικότερα για την Ευρωζώνη επικρατεί ιδιαίτερη ανησυχία για το ενδεχόμενο εκτίναξης του κόστους δανεισμού σε επίπεδα που θα απειλήσουν την οικονομία, δεδομένου ότι κινείται αργά η εμβολιαστική διαδικασία και οι περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες βυθίζονται ακόμη στις επιπτώσεις των παρατεταμένων lockdowns.
Την Πέμπτη, ο κορυφαίος οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, εξέφρασε ανησυχία για τις συνεχιζόμενες μαζικές πωλήσεις ομολόγων και την άνοδο του κόστους δανεισμού. Εσπευσε μάλιστα να διαβεβαιώσει πως η ΕΚΤ παρακολουθεί προσεκτικά την άνοδο των αποδόσεων και είναι έτοιμη να παρέχει μεγαλύτερη στήριξη στην οικονομία με πρόσθετες αγορές χρέους. Διευκρίνισε, μάλιστα, πως η Τράπεζα σχεδιάζει να αγοράζει ομόλογα με ευέλικτο τρόπο ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες που επικρατούν στην αγορά, προκειμένου να αποτρέψει μια επιδείνωση των όρων χρηματοδότησης. Είχε προηγηθεί στην αρχή της εβδομάδας δήλωση της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ότι η Τράπεζα «παρακολουθεί προσεκτικά τις αποδόσεις των ομολόγων».
Το κλίμα συναγερμού μεταξύ κεντρικών τραπεζών προκάλεσε η κλιμακούμενη αστάθεια στις αγορές ομολόγων, που κλιμακώθηκε περαιτέρω χθες. Είχαν προηγηθεί μαζικές πωλήσεις κρατικών ομολόγων, που προκαλούσαν ανοδικές τάσεις στις αποδόσεις του χρέους των περισσότερων χωρών.
Στην Αυστραλία, για παράδειγμα, οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων σημείωσαν νωρίς το πρωί άνοδο 0,12 εκατοστιαίων μονάδων, φθάνοντας το 1,849% και καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Απρίλιο του 2019. Στην Ιαπωνία σημειώθηκαν μαζικές πωλήσεις δεκαετών ομολόγων του ιαπωνικού δημοσίου, που οδήγησαν την απόδοσή τους στο 0,178%. Ηταν τα υψηλότερα επίπεδα από το 2016 και την απόφαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας να υιοθετήσει επισήμως πολιτική αρνητικών επιτοκίων.