Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου
Την κλιμακωτή μείωση από 30% έως και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για την τρέχουσα χρονιά. «Μοντέλο» για την εφαρμογή του μέτρου αναμένεται να είναι αυτό που ίσχυσε πέρυσι για τη μειωμένη προκαταβολή φόρου. Δηλαδή, ανάλογα με την πτώση τζίρου που έχει μια επιχείρηση ή ένας επαγγελματίας, θα περιορίζεται ή θα καταργείται το τέλος επιτηδεύματος που καλείται να καταβάλει. Σημειώνεται ότι η υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος ισχύει ανεξαρτήτως του αν οι υπόχρεοι είχαν κέρδη ή ζημιές κατά τη διάρκεια του 2020. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου φοροελάφρυνσης που ετοίμαζε προ COVID-19, σχεδίαζε τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος από το 2020 κατά 30%, αλλά η υγειονομική κρίση «πάγωσε» και αυτή την παρέμβαση. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υπογραμμίζουν ότι τα δεδομένα στο μέτωπο της πανδημίας αλλάζουν συνεχώς και επιβάλλουν την ενεργοποίηση ενός πλέγματος προσωρινών μέτρων ελάφρυνσης για την ανακούφιση των πληττόμενων. Ωστόσο, οι κινήσεις πρέπει να γίνουν εντός των ορίων που θέτουν οι δημοσιονομικές αντοχές της χώρας και γι’ αυτό τον λόγο οι οριστικές αποφάσεις θα «κλειδώσουν» τον προσεχή Απρίλιο, καθώς τότε, όπως ευελπιστούν στο υπουργείο Οικονομικών, θα υπάρχει μια πιο καλή εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας. Τα έσοδα από το τέλος επιτηδεύματος για τον Προϋπολογισμό ανήλθαν το 2020 (για τα φορολογηθέντα εισοδήματα του 2019) σε 482 εκατ. ευρώ, ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, που στις σημερινές ασφυκτικές ταμειακές συνθήκες για το κράτος, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη πριν από την τελική τους απόφαση.Διαμόρφωση
Το τέλος επιτηδεύματος που πληρώνουν οι επιχειρήσεις διαμορφώνεται ως εξής:
– 800 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικές περιοχές και σε πόλεις και κωμοπόλεις με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους. Με πτώση τζίρου 15%, η επικείμενη μείωση μπορεί να ανέλθει στο 30% και να πληρώσουν 560 ευρώ.
– 1.000 ευρώ ετησίως για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους. Με πτώση τζίρου 25%, το ποσοστό μείωσης θα ανέλθει στο 50% και θα πληρώσουν 500 ευρώ.
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews