Ο Ηρακλής επικράτησε της bad bank και τουλάχιστον επί του παρόντος η δημιουργία κακής τράπεζας μένει στα χαρτιά. Δεν υπήρχε χώρος και δεν στηρίχθηκε από τις ίδιες τις τράπεζες η βασικές αιτίες
Την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή ενταφιάστηκαν οι προσδοκίες για την δημιουργία bad bank, τουλάχιστον σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο. Παρά το γεγονός ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας παρέθεσε μία σειρά από λόγους, που η δημιουργία bad bank αποτελεί επωφελή εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα, εντούτοις δεν φαίνεται να έπεισε εκείνους που αποφασίζουν, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών.https://e5a68e30e113b5a35dc3bc21083d73af.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html
Βέβαια από την στιγμή που προκρίθηκε η επέκταση του Ηρακλή, δεν υπήρχε χώρος και για μία bad bank. Υπό τις παρούσες συνθήκες πάντως κρίνεται ότι οι παρεμβάσεις του Ηρακλή κρίνονται απόλυτα επαρκείς για την μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων σε αποδεκτά επίπεδα. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν, τόσο οι τραπεζίτες, όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν μέσα στα επόμενα δύο χρόνια το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων θα υποχωρήσει στα μονοψήφιο ποσοστό επί του συνόλου. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προκύψει μία νέα γενιά «κόκκινων» δανείων που θα «γεννήσει» η πανδημία.
Ναι μεν αλλά από το ΥΠΟΙΚ
Στην Βουλή παίχτηκε ένα ακόμη επεισόδιο για στην άτυπη αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΤτΕ και ΥΠΟΙΚ για την δημιουργία bad bank. Στον αγώνα αυτόν επικράτησε – σε πρώτη φάση τουλάχιστον – το υπουργείο.
Αν και ξεκάθαρη απάντηση προς την ΤτΕ, δεν υπήρξε, εντούτοις ήταν σαφής η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να στείλει στις καλένδες αυτό το ενδεχόμενο και να προκρίνει την επέκταση του Ηρακλή που η πρώτη του φάση ολοκληρώνεται το καλοκαίρι με την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 32 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα η επιτυχία του «Ηρακλής Ι», ανοίγει τον δρόμο να ενεργοποιηθεί τον προσεχή Απρίλιο ο δεύτερος κύκλος του Ηρακλή, προοπτική για την οποία είναι θετικές και οι τράπεζες.
Αναφερόμενος στην περίπτωση της εταιρείας διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού (bad bank), υποστήριξε ότι είναι μία περίπτωση που εξετάζεται από το υπουργείο.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «η αξιολόγηση γίνεται με γνώμονα την ανάλυση κόστους – οφέλους για πολίτες, Δημόσιο και τράπεζες, τηρώντας και τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες». Πρόσθεσε δε πως την ίδια αξιολόγηση κάνουν αυτή την περίοδο τραπεζικά ιδρύματα, φορείς και θεσμοί, χωρίς κανείς – μέχρι σήμερα – να την έχει ολοκληρώσει.
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, που ενώ είπε ότι η bad bank είναι μία πρόταση που εξετάζεται, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο και να μην επιβαρύνει δημοσιονομικά τη χώρα. Τάχθηκε με σαφήνεια υπέρ του Ηρακλή ΙΙ και παρουσίασε μάλιστα έγγραφα της Κομισιόν που καταδεικνύουν πως οι Βρυξέλλες προκρίνουν την επέκταση του σχεδίου.
Γ. Στουρνάρας: Ιδανική λύση η bad bank
Ο διοικητής της ΤτΕ άφησε να εννοηθεί ότι και δημοσιονομικά είναι προτιμητέα λύση η bad bank σημειώνοντας ότι «μία ενδεχόμενη παράταση του «Ηρακλής» πέραν του πρώτου σταδίου είναι σκόπιμο να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα των εκτιμώμενων δημοσιονομικών επιπτώσεων και από τη δυνατότητα των τραπεζών να εγγράψουν εμπροσθοβαρώς ζημίες που θα περιορίσουν περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας».
Ανέφερε επίσης ότι η υιοθέτηση της πρότασής του θα επιταχύνει την εξυγίανση του συστήματος, που μετά την πανδημία θα έχει να αντιμετωπίσει μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 40 με 45 δισ. ευρώ, χωρίς κόστος για τον φορολογούμενο και με λύση στο πρόβλημα της υψηλής αναβαλλόμενης φορολογίας.
Τράπεζες: Επαρκής οι δύο κύκλοι του Ηρακλή
Ένας από τους λόγους που για την ώρα τουλάχιστον μένει στα χαρτιά η bad bank είναι το ότι και οι τράπεζες θεωρούν ότι δεν υπάρχει χώρος, αφού οι δύο κύκλοι του Ηρακλή καλύπτουν τις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος, στην κατεύθυνση μείωσης των κόκκινων δανείων. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Γιώργος Χατζηνικολάου, που όπως είπε «ο «Ηρακλής ΙΙ» προχωρεί, με την πλήρη συναίνεση του τραπεζικού συστήματος για την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων κατά 30 δισ. ευρώ. Η εκτίμησή του είναι ότι μέσω των δύο κύκλων του «Ηρακλής», το τραπεζικό σύστημα μπορεί να μειώσει εκτός απροόπτου τους δείκτες καθυστερήσεων σε μονοψήφιο ποσοστό εντός των επόμενων 24 μηνών».