Σε ποια μέτωπα θα κριθεί η μεταρρυθμιστική πρόοδος στον χρηματοοικονομικό τομέα στη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση
Σε τρία μέτωπα θα κριθεί η μεταρρυθμιστική πρόοδος στον χρηματοοικονομικό τομέα στη 10η μεταμνημονιακή αξιολόγηση που ξεκινά στα μέσα Απριλίου: τον «Ηρακλή 2», τον νόμο του ΤΧΣ και τον πτωχευτικό κώδικα.
Υψηλόβαθμες πηγές του υπουργείου Οικονομικών προτάσσουν, σε δηλώσεις τους στην imerisia.gr, την επέκταση της συστημικής λύσης «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια ως βασική προτεραιότητα για την εαρινή αξιολόγηση, μαζί με τη νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή του Δημοσίου σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων τραπεζών. Δρομολογημένος θεωρείται ο νέος πτωχευτικός νόμος μέσα από μια σειρά υλοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σε ό,τι αφορά στον Ηρακλή, σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι σχετικές συζητήσεις με την Κομισιόν και στις αρχές Μαρτίου αναμένεται να υποβληθεί η επίσημη πρόταση του ΥΠΟΙΚ προς έγκριση από τις Βρυξέλλες. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου, διαβεβαιώνουν οι ίδιες πηγές, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το ανανεωμένο πλαίσιο στις αρχές Απριλίου που εκπνέει το υφιστάμενο.
Ο νέος νόμος για τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να είναι έτοιμος το πρώτο 15μερο Μαρτίου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Οι διατάξεις τις οποίες επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ και θα θέσει προς επικύρωση στη Βουλή εντός του ερχόμενου μήνα αφορά στη δυνατότητα του Δημοσίου να συμμετέχει σε αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων τραπεζών -σε αντίθεση με προηγούμενη (μνημονιακή) ρύθμιση που δεν επέτρεπε τις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών με χρήματα φορολογουμένων εξαιτίας των κρατικών ενισχύσεων.
Ο λόγος που θεωρείται επιβεβλημένη η αλλαγή του καταστατικού νόμου του Ταμείου είναι επειδή μετά τη μετατροπή των Coco’s της Πειραιώς στις αρχές Ιανουαρίου, το Δημόσιο (ΤΧΣ) κατέγραψε ζημίες 1,1 δισ. ευρώ, ενώ το ποσοστό του στην τράπεζα εκτινάχθηκε στο 61,3%. Παρότι στόχος της κυβέρνησης είναι η αποεπένδυση του Δημοσίου σε ποσοστό κάτω του 30%, ωστόσο, είναι αναγκαίο το ΤΧΣ να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά του να μετέχει στην ΑΜΚ έως το ποσοστό που κατέχει πλέον, ώστε να μην ζημιωθούν οι φορολογούμενοι. Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο θα λειτουργήσει ως εγγυητής της επιτυχούς έκβασης της ΑΜΚ που προγραμματίζεται για τον επόμενο μήνα.
Το τελευταίο κρίσιμο στοίχημα του υπουργείου Οικονομικών ενόψη της επόμενης αξιολόγησης είναι η προετοιμασία του πλαισίου λειτουργίας του νέου Πτωχευτικού Νόμου. Θυμίζεται ότι την 1η Μαρτίου θα τεθούν σε εφαρμογή οι διατάξεις που αφορούν στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ την 1η Ιουνίου θα λειτουργήσει η πλατφόρμα εξωδικαστικού συμβιβασμού για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Για τη δεύτερη αυτή υλοποίηση, τα αρμόδια τμήματα του ΥΠΟΙΚ έχουν «ανασκουμπωθεί» και εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα προκειμένου οι σχετικές πλατφόρμες να είναι έτοιμες για πλήρη λειτουργία στην αρχή του καλοκαιριού, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Ιδίως μετά την καθυστέρηση εξαμήνου στην εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου, αλλά και τη λήξη της προστασίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά και την πρώτη κατοικία, θεωρείται δεδομένο ότι θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για τον νέο πτωχευτικό νόμο και αυτό ακριβώς το στοίχημα σπεύδουν να κερδίσουν υπουργείο και τράπεζες.
https://www.imerisia.gr/oikonomia/trapezes/7720_trapezes-ta-tria-stoihimata-tis-earinis-axiologisis