«Θα υπάρξει μία σταδιακή μείωση της στήριξης, εναρμονισμένη με την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης και τη λειτουργική ικανότητα της οικονομίας», δήλωσε η Isabella Bufacchi, μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ
HΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποσύρει σταδιακά τα μέτρα στήριξης των τραπεζών που έχει λάβει για να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορονοϊού, δήλωσε αξιωματούχος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Τη δήλωση αυτή έκανε η Isabella Bufacchi σε συνέντευξή της στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, όταν ρωτήθηκε πόσο απτός είναι ο κίνδυνος μίας απότομης επιδείνωσης της κατάστασης όταν αρθούν τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης και η εποπτική ευελιξία.
Συγκεκριμένα, η αξιωματούχος της ΕΚΤ δήλωσε: «Είναι σημαντικό να εστιάσουμε στις θετικές πτυχές της δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης, στις αναστολές πληρωμών δόσεων δανείων (μορατόρια) και στις κρατικές εγγυήσεις. Δεν γνωρίζω να υπάρχει σχέδιο για μία απότομη απόσυρση οποιουδήποτε από τα μέτρα αυτά, αλλά θα υπάρξει μία σταδιακή μείωση, εναρμονισμένη με την εξέλιξη της υγειονομικής κατάστασης και τη λειτουργική ικανότητα της οικονομίας.
Θα αποσύρουμε μόνο σταδιακά τα μέτρα μας. Ο κίνδυνος απότομης επιδείνωσης από την απόσυρση υφίσταται, αλλά αμβλύνεται από μία κατάλληλα ρυθμισμένη, σταδιακή μείωση της στήριξης στις τράπεζες. Αυτό με κάνει να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή τη ρύθμιση. Από την αρχή παρείχαμε ευελιξία και καθοδήγηση στις τράπεζες για να αποφύγουν μία μηχανιστική ερμηνεία των εποπτικών κανόνων και μία ταξινόμηση των ανοιγμάτων που δεν θα αντανακλούσε τα προσωρινά αποτελέσματα της πανδημίας».
Δεν θα υλοποιηθεί το κακό σενάριο για «κόκκινα» δάνεια 1,4 τρισ. ευρώ
Η αξιωματούχος της ΕΚΤ σημείωσε, εξ άλλου, ότι λόγω της αναμενόμενης φέτος ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης δεν θα υλοποιηθεί το κακό σενάριο της κεντρικής τράπεζας, σύμφωνα με το οποίο τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα έφθαναν στα 1,4 τρισ. ευρώ στο τέλος της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν μία μεγάλη αύξηση των «κόκκινων» δανείων οδηγήσει τις τράπεζες σε σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών και σε μικρότερη προθυμία τους να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, απάντησε ως εξής:
«Αν θα υλοποιηθούν οι κίνδυνοι αυτοί φέτος θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από την ανάκαμψη. Και έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το χειρότερο σενάριο, των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) ύψους 1,4 τρις. ευρώ στο τέλος της πανδημίας, είναι λιγότερο πιθανό να υλοποιηθεί. Θέλω να τονίσω ότι αναμένουμε το 2021 να είναι έτος ανάκαμψης. Ακόμη και αν η ανάκαμψη καθυστερήσει λόγω των μεταλλάξεων της COVID-19 ή μεγαλύτερης διάρκειας lockdown, δεν θα εκμηδενισθεί.
Ξέρουμε ότι δεν έχουμε ξεφύγει από τη δύσκολη κατάσταση και πρέπει να παραμείνουμε συνετοί. Συνεπώς, στην ΕΚΤ αξιολογούμε συνεχώς την κατάσταση, καθώς, καλώς εχόντων των πραγμάτων, κινούμαστε σε καλύτερους υγειονομικά καιρούς με τα προγράμματα εμβολιασμών και τις βελτιωμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση του ιού. Ασφαλώς, η αβεβαιότητα είναι ακόμα πολύ υψηλή».
https://www.imerisia.gr/oikonomia/6728_ekt-stadiaka-i-arsi-ton-metron-stirixis-ton-trapezon