Πληθωρισμός: Σταθερός στο 0,9% στην Ευρωζώνη

47

Ο δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας – επιβραδύνθηκε στο 1,2% από 1,4% τον Φεβρουάριο

Σταθερός στο 0,9% διατηρήθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Φεβρουάριο, όπως ανέμεναν οι αναλυτές, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat). 

Σε σχέση με τον Ιανουάριο, οι τιμές αυξήθηκαν στην Ευρωζώνη 0,2%. Σύμφωνα με το Reuters, οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω λόγω μίας σειράς έκτακτων παραγόντων και ο πληθωρισμός μπορεί να υπερβεί τους επόμενους μήνες το 2% που είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ η πρόβλεψη της ΕΚΤ είναι ότι ο μέσος πληθωρισμός φέτος θα είναι 1%. 

Ωστόσο,  η απρόσμενη ανοδική κίνηση του πληθωρισμού είναι απίθανο να οδηγήσει την ΕΚΤ να συσφίξει την πολιτική της καθώς η αύξηση θεωρείται προσωρινή και ο πληθωρισμός είναι πιθανό να μειωθεί απότομα προς τα τέλη του έτους, παραμένοντας πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ και τα επόμενα χρόνια. 

Μεγάλο μέρος της μηνιαίας αύξησης των τιμών προκλήθηκε από την άνοδο των τιμών των τροφίμων και των καυσίμων, αλλά ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός – που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των νωπών τροφίμων και της ενέργειας – επιβραδύνθηκε, κάτι που αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να μη βιασθεί η ΕΚΤ να συσφίξει την πολιτική της. Ο δομικός πληθωρισμός μειώθηκε στο 1,2% από 1,4% τον Ιανουάριο. 

Η ανάκαμψη των τιμών του αργού πετρελαίου και η αναστροφή της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ στη Γερμανία είναι οι βασικότεροι παράγοντες που οδηγούν σε αύξηση του πληθωρισμού φέτος , ενώ και οι νέες σταθμίσεις είχαν μία επίπτωση. 

https://www.imerisia.gr/oikonomia/8072_plithorismos-statheros-sto-09-stin-eyrozoni