Τοξικό κοκτέιλ το διαρκές lockdown – Φόβοι για ύφεση ρεκόρ το α’ τρίμηνο

62

Θανάσης Παπαδής

Την ώρα που η αγορά μετρά πληγές, οι επιδημιολογικοί δείκτες επιδεινώνονται, φέρνοντας παράταση του lockdown στην Αττική και επέκτασή του σε άλλες περιοχές

Οι επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα είναι από τις χειρότερες που έχουν καταγραφεί, από την περίοδο που διατηρούνται στατιστικά στοιχεία. Ολοι εκτιμούσαν ότι η ύφεση, ακόμη και με σχετικά φυσιολογική λειτουργία της οικονομίας, το πρώτο τρίμηνο θα ήταν πολύ μεγάλη. Και αυτό εξαιτίας του ότι πέρυσι το αντίστοιχο διάστημα του έτους, η ελληνική οικονομία ήταν ανοικτή τον περισσότερο καιρό και έτσι είχε κατορθώσει να είναι από τις ελάχιστες χώρες που είχαν σημειώσει, έστω και οριακή ανάπτυξη το πρώτο 3μηνο του 2020.

Πλέον και επίσημα από χθες το lockdown έχει επεκταθεί χρονικά μέχρι τις 16 Μαρτίου, ενώ στον κατάλογο εκείνων των περιοχών που έχουν κατεβάσει ρολά, προστέθηκαν και άλλες.

Θα σπάσει όλα τα κοντέρ η ύφεση το α’ τρίμηνο;

Οι εκτιμήσεις για τις επιδόσεις της οικονομίας το πρώτο 3μηνο, είναι ζοφερές. Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο και για ύφεση που μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και το 15%. Ολοι αναζητούν «φάρμακο» αλλά αυτό δεν φαίνεται να υπάρχει στο ορατό μέλλον. Η πορεία του εμβολιασμού θα μπορούσε να είναι ένα από αυτά για την οικονομία, ωστόσο δεν δείχνει να είναι τέτοια ώστε να μπορέσει να δώσει γρήγορα αποτελέσματα.

Προκειμένου να αντιληφθεί κάποιος το πόσο δύσκολο είναι αυτό το στοίχημα, αρκεί να σημειώνουμε ότι ναι μεν σήμερα η Ελλάδα σπάει το φράγμα του 1 εκατ. δόσεων εμβολίου, ωστόσο το ανώτατο όριο ανοσίας έχουν αποκτήσει μόλις 350.000 άνθρωποι, ενώ άλλοι 300.000 έχουν αρχίσει να χτίζουν αντισώματα. Κατά συνέπεια, η ημέρα που το αποτέλεσμα θα φανεί στην κοινωνία και στην οικονομία κατ’ επέκταση αργεί ακόμη.

Το ερώτημα βέβαια που πλανάται είναι τι θα συμβεί μέχρι την ημέρα εκείνη, που το αποτέλεσμα θα είναι απτό. Η απάντηση είναι μεν σχετικά απλή, αλλά δύσκολη στην εφαρμογή: να μπορέσει να φέρει αποτελέσματα το lockdown και έτσι να καταφέρει να επαναλειτουργήσει η οικονομία.

Αυτό για την ώρα δεν φαίνεται. Παρόλο που η Αττική και άλλες περιοχές της χώρας βρίσκονται κάτι λιγότερο από ένα μήνα σε lockdown, ωστόσο όχι μόνο δεν υπάρχει αποτέλεσμα, αλλά η κατάσταση επιδεινώνεται ημέρα με την ημέρα, σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Και δεν είναι μόνο το γεγονός ότι το ένα lockdown διαδέχεται το άλλο, επιβαρύνοντας το ήδη κακό κλίμα. Η κόπωση στην κοινωνία είναι παραπάνω από εμφανής και αν δεν υπάρξει είτε άμεσο αποτέλεσμα, είτε κάποιο άλλο μείγμα μέτρων, τότε οι επιπτώσεις στην οικονομία μπορεί να ξεπεράσουν το σημείο μηδέν, για επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

https://www.imerisia.gr/oikonomia/8264_toxiko-kokteil-diarkes-lockdown-foboi-gia-yfesi-rekor-trimino