Τράπεζες – Brexit: Πρώτη συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας για τον χρηματοπιστωτικό τομέα

247

Η συμφωνία μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες στο Σίτι του Λονδίνου να αποκτήσουν κάποια πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά

H Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ενωση έκαναν το πρώτο βήμα μετά το Brexit για συνεργασία τους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, συμφωνώντας σε ένα νέο φόρουμ που θα συζητήσει τη ρύθμιση της αγοράς.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, η κίνηση αυτή μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες στο Σίτι του Λονδίνου να αποκτήσουν κάποια πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, την οποία έχασαν μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ένα μνημόνιο κατανόησης για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, σύμφωνα με δύο πηγές με γνώση των συζητήσεων. Το περιεχόμενο και η ουσία της συμφωνίας έχουν οριστικοποιηθεί και οι δύο πλευρές επεξεργάζονται τώρα την τυπική διαδικασία έγκρισης.

Το μνημόνιο περιγράφει ένα πλαίσιο εποπτικής συνεργασίας και ένα κοινό φόρουμ για τη συζήτηση των κανόνων και των διαδικασιών καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών.

Η ισοτιμία της στερλίνας ενισχύθηκε 0,6% στο υψηλό ενδοσυνεδριακό επίπεδο των 1,3812 δολαρίων μετά την είδηση.

Μετά την έναρξη ισχύος του Brexit από την αρχή του 2021, οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες με έδρα το Λονδίνο ήταν σε μεγάλο βαθμό αδύνατο να έχουν δραστηριότητα στην ΕΕ, αναγκάζοντας τράπεζες – όπως η JPMorgan και η Goldman Sachs – να μετακινήσουν assets ύψους πολλών δισ. δολαρίων στην Ευρώπη και χιλιάδες εργαζόμενους στην Ευρώπη.  

https://www.imerisia.gr/oikonomia/trapezes/10274_trapezes-brexit-proti-symfonia-ee-bretanias-gia-ton-hrimatopistotiko-tomea

ΠΗΓΗimerisia.gr