Του Τάσου Δασόπουλου
Αντοχές και στο επίπεδο της απασχόλησης έδειξε η Ελλάδα το 2020, με τις απώλειες για το σύνολο του χρόνου να βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και να είναι σημαντικά μικρότερες από άλλες χώρες του “Ευρωπαϊκού Νότου”. Όλα αυτά με αντίτιμο τα μέτρα στήριξης ύψους 5,8 δισ. ευρώ.
Με βάση την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) η Ελλάδα είχε το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019, μείωση της απασχόλησης κατά 1,5% έναντι 1,9% στον μέσο όρο της Ευρωζώνης και 1,6% στον μέσο όρο της ΕΕ. Η Ισπανία είχε το ίδιο τρίμηνο μείωση της απασχόλησης κατά 4,2%, η Ιταλία 1,8% και η Πορτογαλία είχε μείωση της απασχόλησης κατά 0,6%.
Αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξη της απασχόλησης για το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019 όταν στη χώρα μας αυξάνεται η εποχική απασχόληση λόγω του τουρισμού. Την προηγούμενη χρονιά, λόγω της πτώσης κατά 77% στον τζίρο του τουρισμού, η Ελλάδα είχε το τρίτο τρίμηνο την υψηλότερη ύφεση εντός ΕΕ (έφτασε το 10,5% του ΑΕΠ). Την ίδια περίοδο είχαμε ύφεση 4,1% του ΑΕΠ σε μέσα επίπεδα στην Ευρωζώνη και 4% της ΕΕ. Ωστόσο η Ελλάδα είχε σε ετήσια βάση μείωση της απασχόλησης 1,6%, ενώ η Ευρωζώνη είχε μείωση 2,1% και η ΕΕ είχε 2%. Η Ισπανία σε ετήσια βάση για το ίδιο διάστημα, είχε το ίδιο τρίμηνο μείωση της απασχόλησης κατά 5,2%, η Ιταλία 2,6% και η Πορτογαλία είχε μείωση 2,5%.
Στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, την περίοδο του πρώτου σκληρού Ιockdown της οικονομίας, η Ελλάδα παρότι εφάρμοσε περισσότερο περιοριστικά μέτρα, από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κατέγραψε μείωση της απασχόλησης στον μέσο όρο της Ευρώπης. Η μείωση της απασχόλησης ήταν 3% όταν σε μέσα επίπεδα η Ευρωζώνη είχε μείωση της απασχόλησης 2,9% και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαμε μείωση της απασχόλησης κατά 2,7%. Η Ισπανία είχε το ίδιο διάστημα μείωση της απασχόλησης 7,6%, η Ιταλία 3,7% και η Πορτογαλία 3,4%.
Το πρώτο τρίμηνο του 2020 η Ελλάδα λόγω της δυναμικής της οικονομίας που είχε αναπτύξει από το τέλος του 2019, είχε αύξηση της απασχόλησης σε ετήσια βάση κατά 0,8% έναντι αύξησης 0,4% και για την Ευρωζώνη και για την ΕΕ. Τους τρεις πρώτους τρεις μήνες του 2020 η Ισπανία είχε αύξηση της απασχόλησης 0,2%, η Ιταλία είχε μείωση της απασχόλησης 0,2% και η Πορτογαλία είχε μείωση κατά 0,4%.
Μέτρα 5,8 δις ευρώ στήριξαν την απασχόληση
Ωστόσο, σε μια χρονιά με τόσο μεγάλα προβλήματα όπως το 2020 η στήριξη της απασχόλησης είχε κόστος. Τα μέτρα για τη στήριξη των θέσεων των εργαζομένων και ανέργων για τους 12 μήνες της πανδημίας, έφτασαν τα 5,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 3 δισ. ευρώ αφορούσαν την καταβολή αποζημιώσεων ειδικού σκοπού των 534 ευρώ σε 1.727.577 δικαιούχους. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ είναι το κόστος πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών τους. Για την κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των υπαλλήλων των εποχικών επιχειρήσεων και των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας δόθηκαν συνολικά 270 εκ ευρώ Τέλος για την παράταση επιδομάτων ανεργίας δόθηκε το συνολικό ποσό των 520 εκ ευρώ . Στους ανέργους των οποίων το επίδομα ανεργίας έληξε κατά το τελευταίο έτος, δόθηκε παράταση καταβολής δύο μηνών, ενώ δόθηκε επιπλέον επίδομα 400 ευρώ σε όσους κατέστησαν μακροχρόνια άνεργοι.
https://www.capital.gr/oikonomia/3531226/antexe-kai-i-apasxolisi-to-2020-ti-lene-ta-stoixeia