Tο πραγματικό εισόδημα των Βρετανών εργαζομένων θα μειωθεί φέτος και στη συνέχεια θα παραμείνει στάσιμο, ακόμη κι όταν θα έχει αρχίσει η ανάκαμψη της οικονομίας από την ύφεση της πανδημίας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το ανεξάρτητο ινστιτούτο οικονομικών ερευνών Resolution Foundation έπειτα από διεξοδική ανάλυση του προϋπολογισμού που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ. Οπως τονίζει το εν λόγω οικονομικό ινστιτούτο, τα εισοδήματα δεν θα ακολουθούν την επιτάχυνση του πληθωρισμού σε όλη τη διετία 2021-2022, που σημαίνει ότι θα υποχωρεί το βιοτικό επίπεδο. Στη συνέχεια θα αρχίσει μεν να αυξάνεται το εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά με ένα ισχνό ποσοστό μόλις 0,3% ετησίως για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών. Θα πρόκειται έτσι για τη χειρότερη περίοδο που έχει καταγραφεί μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων μετά την περίοδο 2015-2017, εν ολίγοις έπειτα από τη διακυβέρνηση του Ντέιβιντ Κάμερον και της Τερέζα Μέι, όταν ο πληθωρισμός είχε επιταχυνθεί ως συνεπακόλουθο των αντιδράσεων στο δημοψήφισμα για το Brexit.
Οπως επισημαίνει σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, η διεξοδική ανάλυση του προϋπολογισμού καταδεικνύει πως ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας θα χρειαστεί να δουλέψει σκληρά και να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να βελτιώσει το βιοτικό επίπεδο των Βρετανών ή να επιτύχει τον διακηρυγμένο στόχο του να μειώσει το χρέος της χώρας.
Η ανάλυση του προϋπολογισμού καταδεικνύει, άλλωστε, πως σε αντίθεση με όσα υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού, το μεγαλύτερο πλήγμα πρόκειται να δεχθούν τα βρετανικά νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Τα χαμηλότερα εισοδήματα θα μειωθούν κατά 7% στη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του οικονομικού έτους 2021-2022, καθώς στο διάστημα αυτό οι κοινωνικές δαπάνες θα μειωθούν σε επίπεδα που δεν έχουν σημειωθεί μετά τη δεκαετία του 1990.
Οπως τονίζει η βρετανική εφημερίδα, καθοριστικό για το εισόδημα των φτωχότερων νοικοκυριών θα είναι η απόφαση του κ. Σουνάκ να αποσύρει από τον επόμενο Σεπτέμβριο το επίδομα ύψους 20 στερλινών την εβδομάδα. Σχολιάζοντας σχετικά ο Τόρστεν Μπελ, επικεφαλής του Resolution Foundation, χαρακτήρισε σωστή σε γενικές γραμμές την προσέγγιση του υπουργού Οικονομικών, καθώς ο στόχος είναι η προστασία της οικονομίας και η διασφάλιση της ανάκαμψης αργότερα. Οπως τόνισε, όμως, «οι λεπτομέρειες του σχεδίου του θέτουν σοβαρά ερωτήματα ως προς το αν η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά για να στηρίξει τα νοικοκυριά, πόσο αξιόπιστο είναι το πρόγραμμα ως προς τις περικοπές δαπανών που προβλέπει και κατά πόσον ισχύει ότι η Βρετανία έχει μπει σε μια πορεία προς τη βιώσιμη ανάκαμψη».
https://www.kathimerini.gr/economy/561285151/erchetai-dyskoli-tetraetia-gia-toys-vretanoys/