Απορρίπτει η Κύπρος το προσχέδιο της κοινής δήλωσης των «27», ενόψει της τηλεδιάσκεψης κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα την προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία θεωρεί προβληματικό εν συνόλω το περιεχόμενο του προσχεδίου, ενώ και η Ελλάδα, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η διατύπωση δεν αντανακλά την πιο ισορροπημένη προσέγγιση που είχε υιοθετηθεί στην έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.
Τι ανέφερε το προσχέδιο
Σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής δήλωσης, οι «27» θα υπενθυμίσουν «το στρατηγικό ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ανάπτυξη μιας συνεργατικής και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία».
«Χαιρετίζουμε την πρόσφατη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της διακοπής των παράνομων δραστηριοτήτων γεώτρησης, της επανέναρξης διμερών συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και της ανανεωμένης ενασχόλησης με το Κυπριακό υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνεται στο προσχέδιο.
Υπό την προϋπόθεση ότι η τρέχουσα αποκλιμάκωση θα διατηρηθεί ότι θα τηρηθούν οι όροι που έχουν τεθεί σε παλαιότερα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέρεται, «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για να ενισχύσει τη συνεργασία σε έναν αριθμό τομέων κοινού ενδιαφέροντος και να λάβει περαιτέρω αποφάσεις κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Ιούνιο».
Συγκεκριμένα, καλείται το Συμβούλιο «να εργαστεί επί μίας εντολής εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης [Ε.Ε.-Τουρκίας], διασφαλίζοντας την αποτελεσματική εφαρμογή της σε όλα τα κράτη-μέλη και καλούμε παράλληλα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τουρκία για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες δυσκολίες στην εφαρμογή της». Επιπλέον, οι «27» θα δώσουν το πράσινο φως για «διαλόγους υψηλού επιπέδου με την Τουρκία σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, καθώς και περιφερειακά θέματα όπως η Λιβύη, με σκοπό την προώθηση του κοινού ενδιαφέροντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας στην ειρήνη και τη σταθερότητα στο περιβάλλον τους». Τρίτον, καλείται η Επιτροπή «να διερευνήσει πώς να ενισχύσει τη συνεργασία με την Τουρκία σχετικά με τις επαφές μεταξύ ανθρώπων και την κινητικότητα».
Παράλληλα, ωστόσο, επαναβεβαιώνεται η «αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση ανανεωμένων προκλήσεων ή μονομερών ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές Δίκαιο, να χρησιμοποιήσει τα μέσα και τις επιλογές που διαθέτει για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών-μελών της».
Σχετικά με το Κυπριακό, επαναλαμβάνεται η «πλήρης δέσμευση» της Ε.Ε. «για μια συνολική διευθέτηση» και επαναβεβαιώνεται η συμμετοχή της Ε.Ε. ως παρατηρητής στις προσεχείς διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.
Τέλος, καλείται ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική να συνεχίσει τις εργασίες για τη διοργάνωση της Πολυμερούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο.