Της Αργυρώς Κ. Μαυρούλη
Στην υλοποίηση δέκα παρεμβάσεων προχωρά ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, ώστε να επιταχυνθεί η έκδοση περίπου 300.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ. Ο σχεδιασμός, που έχει στη διάθεσή της η Realnews, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, νομοθετικές παρεμβάσεις για την απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, αλλά και προσλήψεις υπαλλήλων από τον ιδιωτικό τομέα με συμβάσεις έργου. Παράλληλα, έως το Πάσχα, περισσότεροι από 70.000 συνταξιούχοι, που βρίσκονται στην αναμονή για να λάβουν τη σύνταξή τους ακόμη και πέντε χρόνια, θα λάβουν με την καταβολή των συντάξεων Μαΐου, έναντι της οριστικής σύνταξής τους, ποσό ίσο με την εθνική σύνταξη που δικαιούνται, από 360 έως 384 ευρώ, αλλά και αναδρομικά για τους μήνες καθυστέρησης. Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Μαρτίου.
Το χρονοδιάγραμμα έκδοσης των συντάξεων είναι ασφυκτικό, καθώς μέχρι το καλοκαίρι του 2021 πρέπει να διεκπεραιωθούν 120.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να οριστικοποιηθεί το νέο χρονοδιάγραμμα διεκπεραίωσης των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης σε συνεργασία με τον project manager Μιχάλη Κεφαλογιάννη και την ομάδα έργου που παρέχει τεχνική υποστήριξη στον ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ). Η «R» έχει στη διάθεσή της τα επόμενα βήματα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, τα οποία κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: Στην απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών. Στην αξιοποίηση κάθε δυνατού μέσου σε τεχνικό και ανθρώπινο επίπεδο. Τα επόμενα βήματα που δρομολογούνται είναι τα εξής:
1. Απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση σύνταξης. Προωθούνται αλλαγές σε κανονιστικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να συμπτυχθούν τα βήματα που σήμερα απαιτούνται. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από 1.000 τρόποι ασφάλισης των μισθωτών, με αποτέλεσμα το σύστημα συνταξιοδότησης να είναι πολύπλοκο και χρονοβόρο.
2. Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Στο πλαίσιο της ψηφιακής απονομής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» δρομολογείται η υποβολή και επεξεργασία του συνταξιοδοτικού αιτήματος μόνο ηλεκτρονικά, όπως γίνεται και με τις φορολογικές δηλώσεις.
3. Πρόσληψη 100 υπαλλήλων με 18μηνες συμβάσεις. Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΦΚΑ αναμένεται να προχωρήσει στην πρόσληψη 100 υπαλλήλων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, με συμβάσεις έργου 18 μηνών, οι οποίοι θα απασχολούνται μόνο για τη διεκπεραίωση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης. Βάσει της απόφασης, θα υποβληθεί αίτημα στο ΑΣΕΠ ώστε να χορηγήσει βεβαίωση σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου στον e-ΕΦΚΑ, με την οποία θα βεβαιώνεται ότι πρόκειται για γνήσια σύμβαση έργου που δεν υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία και δεν καλύπτονται με αυτήν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Οι ειδικότητες που θα ζητηθούν είναι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, Διοικητικού – Οικονομικού. Η συνολική δαπάνη φτάνει τα 2,45 εκατ. ευρώ έως και το 2023.
4. Απασχόληση συνταξιούχων. Έχει ήδη δρομολογηθεί η απασχόληση συνταξιούχων πρώην υπαλλήλων τέως φορέων κοινωνικής ασφάλισης με συμβάσεις μίσθωσης έργου και αμοιβή με βάση την απόδοσή τους. Έχει ήδη εγκριθεί δαπάνη μισθοδοσίας ύψους 560.000 ευρώ.
5. Πρόσληψη 186 μόνιμων υπαλλήλων. Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοσιευθούν δύο προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 186 μόνιμων υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ. Οι νεοδιοριζόμενοι θα αξιοποιηθούν στα τμήματα ωρίμανσης συνταξιοδοτικών φακέλων και στην απονομή συντάξεων.