Στην κανονικότητα έχουν επιστρέψει 7 περίπου από τα 10 δάνεια που είχαν τεθεί σε μορατόριουμ την προηγούμενη χρονιά, κάνοντας χρήση της δυνατότητας αναστολής πληρωμής δόσεων για 9 μήνες. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η διοίκηση της Eurobank κατά τη διάρκεια της παρουσίασης σε επενδυτές των ετήσιων αποτελεσμάτων για το 2020, βάσει των οποίων από τα 4,9 δισ. ευρώ που είχαν μπει σε μορατόριουμ:
• το 47% αυτών ξεκίνησε να αποπληρώνει κανονικά τις οφειλές του
• το 20% έχει ή πρόκειται να ενταχθεί στο πρόγραμμα Γέφυρα 1 και 2 που αφορά στην επιδότηση για την προστασία της πρώτης κατοικία και στην επιδότηση επιχειρηματικών δανείων για 9 και 8 μήνες αντίστοιχα
• το 5% έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα step up, που προβλέπει την καταβολή του 50% της αρχικής δόσης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα
Από το σύνολο των 4,9 δισ. ευρώ που μπήκε σε μορατόριουμ το 2020, το 13% παραμένει ακόμα σε καθεστώς αναστολής. Πρόκειται κυρίως για δάνεια του τουριστικού κλάδου, για τα οποία η Eurobank είχε δώσει μεγάλη διάρκεια αναστολής, δηλαδή και για το 2021 και η συμπεριφορά αυτών των δανείων θα αποτυπωθεί τους επόμενους μήνες μετά και την άρση του lockdown και την επαναλειτουργία του τουρισμού.
Ένα σημαντικό ποσοστό των δανείων είχαν μπει σε μορατόριουμ και το οποίο υπολογίζεται σε 20% εκτιμάται ότι θα «κοκκινίσει» και θα μπει σε καθεστώς οριστικής αθέτησης. Η εκτίμηση αυτή αν και πρόωρη για να αποτελέσει ασφαλή εκτίμηση, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πότε η οικονομία θα βγει από τον «πάγο», ευθυγραμμίζεται με τις αρχικές εκτιμήσεις των τραπεζών ότι τα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία, θα διαμορφωθούν κοντά στα 5 δισ. ευρώ.
Η εκτίμηση αυτή είναι πιο συντηρητική από αυτή που έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος με βάση την οποία τα κόκκινα δάνεια της πανδημίας, θα διαμορφωθούν μεταξύ 8 – 10 δισ. ευρώ. Το κατά πόσο θα επαληθευθεί το αισιόδοξο σενάριο έχει να κάνει με τη συμπεριφορά των δανείων που μπήκαν σε καθεστώς αναστολής από την επόμενη χρονιά, όταν πλέον οι φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις θα λήξουν και οι επιχειρήσεις που είναι τώρα σε lockdown ή υπολειτουργούν θα κληθούν να επιστρέψουν σε πλήρη κανονικότητα και να ανταποκριθούν στις συσσωρευμένες υποχρεώσεις τους.
Να σημειωθεί ότι η Eurobank έχει αναθέσει τη διαχείριση του συνόλου χαρτοφυλακίου των δανείων που μπαίνουν σε καθυστέρηση ακόμη και αν πρόκειται για καθυστέρηση ενός μήνα στη doValue Greece, θυγατρική κατά 80% του ιταλικού ομίλου doValue και κατά 20% της Eurobank.
Με τον τρόπο αυτό η Τράπεζα αποδεσμεύεται από τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και επικεντρώνει τη στρατηγική της στις χορηγήσεις και σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Στο πλαίσιο της πολιτικής πλήρους εξυγίανσης του ισολογισμού της η διοίκηση της Eurobank ανακοίνωσε χθες την υλοποίηση μιας ακόμη τιτλοποίησης συνολικής αξίας 3,3 δισ. ευρώ με την επωνυμία Mexico, η οποία θα προστεθεί στις δύο τιτλοποιήσεις που έχει ήδη ολοκληρώσει, δηλαδή την τιτλοποίηση Pillar αξίας 1,9 δισ. ευρώ και την τιτλοποίηση Cairo αξίας 7,5 δισ. ευρώ. Όπως υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Φωκίων Καραβίας με τη νέα τιτλοποίηση η Eurobank θα είναι η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που θα πετύχει μονοψήφιο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) εντός του 2021 συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων για την επίπτωση της πανδημίας, ενώ ο δείκτης εκτιμάται ότι θα μειωθεί περαιτέρω στο 6% το 2022, προσεγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Το χαρτοφυλάκιο Mexico αποτελείται κατά 85% από δάνεια λιανικής και 15% μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια και με βάση το σχεδιασμό, οι προσφορές από υποψήφιους επενδυτές αναμένεται να υποβληθούν το καλοκαίρι και η συναλλαγή να κλείσει έως τα τέλη του χρόνου. Στο τέλος του 2020 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του ομίλου διαμορφώθηκαν στα 5,7 δισ. ευρώ και με βάση το σχεδιασμό θα μειωθούν περαιτέρω στα 3,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 και στα 2,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022.