ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Εξαιρετικά αποσταθεροποιητικά λειτουργεί η υπόθεση της εισαγωγής τελωνειακών ελέγχων στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της Βρετανίας ότι θα παρατείνει για τουλάχιστον έξι μήνες ακόμη την περίοδο μη επιβολής του μέτρου προξένησε την οργισμένη αντίδραση των Βρυξελλών, που απειλούν με νομικά μέτρα, δεδομένου ότι οι τελωνειακοί έλεγχοι αποτελούν συμβατική υποχρέωση της Βρετανίας.
Το Λονδίνο δέχεται πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση από παράνομες οργανώσεις Βορειοϊρλανδών ενωτικών, οι οποίες απειλούν ότι αν υπάρξουν τελωνειακά σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσουν από την ειρηνευτική συμφωνία του 1998. Οι τελωνειακοί έλεγχοι στα λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας ήταν η λύση που επελέγη προκειμένου να αποχωρήσει μεν το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ε.Ε., αλλά να μη χρειαστεί να ανεγερθούν σύνορα ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας (που παραμένει στην Ε.Ε.). Το Σιν Φέιν, το κόμμα που υποστηρίζει τη δημιουργία ενιαίας Ιρλανδίας, είναι πρώτη πολιτική δύναμη στη Βόρεια Ιρλανδία και αξιωματική αντιπολίτευση στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.
Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε στην ιστοσελίδα Politico ότι η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος Μάρος Σέφκοβιτς, υπεύθυνος για την εφαρμογή της συμφωνίας αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε., εκφράζουν «οργή και βαθιά ανησυχία».
Ο νεοδιορισθείς Βρετανός υπουργός αρμόδιος για την έξοδο, Ντέιβιντ Φροστ, ανακοίνωσε την εξάμηνη παράταση χωρίς προηγούμενη συζήτηση με τις Βρυξέλλες. «Η Κομισιόν είναι πολύ ανήσυχη», σημείωσε ο αξιωματούχος. «Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Φροστ, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του, ήταν να αποφασίσει μονομερώς να κάνει ό,τι θέλει».
https://www.kathimerini.gr/world/561286396/i-e-e-apeilei-me-nomika-metra-kata-londinoy/