Συγκρατημένα αισιόδοξα εμφανίζονται τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου για την πορεία του ΑΕΠ μέσα στο 2021 – Βασική αιτία που πρώτες ενδείξεις για τον τουρισμό, αλλά και το ισχυρό απόθεμα για την στήριξη της κατανάλωσης
Συγκρατημένα αισιόδοξοι εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, σε ότι αφορά τις επιδόσεις της οικονομίας. Η μία εξήγηση είναι ότι αναπτερώθηκαν οι προσδοκίες μετά τη θετική έκπληξη με το ΑΕΠ του 2020, που ήταν κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες και η άλλη ότι υπάρχουν κάποια δεδομένα που επιτρέπουν αισιοδοξία για την χρονιά που διανύουμε.https://179b21899b84baf88df8f8c0dbdcef83.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html
Μιλώντας με κορυφαίο οικονομικό παράγοντα, τόνισε ότι υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να εκπλήξει το 2021, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι τα χειρότερα τα έχουμε δει.
Δεν χρειάζεται κανείς να είναι σπουδαίος οικονομολόγος, προκειμένου να διαπιστώσει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας στηρίζεται σε δύο βασικούς παράγοντες. Ο ένας είναι ο τουρισμός, που λειτουργεί ως μονοκαλλιέργεια στην χώρα και ο άλλος η κατανάλωση. Αν αυτοί οι δύο υπεραποδώσουν μέσα στο 2021, σε σχέση πάντα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή την στιγμή, τότε σίγουρα το μεγαλύτερο του αναμενομένου lockdown ίσως δεν στοιχίσει τόσο πολύ.
Θετικές προσδοκίες για την ανάπτυξη
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2021 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι πολύ κοντά στις εκτιμήσεις του προϋπολογισμού, που είναι για ανάπτυξη 4,8%, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε «δεν μπορώ να μιλήσω για ποσοστά, γιατί από τη μια μεριά έχουμε την ύφεση του 2020 που ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, αλλά από την άλλη έχουμε την παράταση του lockdown και τον άγνωστο Χ την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης και του τουρισμού το καλοκαίρι».
Οι πρώτες ενδείξεις για την καλοκαιρινή σεζόν δεν είναι τουλάχιστον απογοητευτική, το αντίθετο μάλιστα. Ήδη όλα δείχνουν ότι η λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας θα αρχίσει πολύ νωρίτερα από πέρυσι, αλλά και νωρίτερα από τις όποιες εκτιμήσεις υπήρχαν πρόσφατα. Όλα λοιπόν συντείνουν στην εκτίμηση ότι μετά τις 15 Μαΐου, θα ξεκινήσουν να έρχονται οι πρώτοι τουρίστες στην Ελλάδα.
Ήδη σε φιλολογικό επίπεδο υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από ξένους για να επισκεφτούν την χώρα. Οι εν δυνάμει επισκέπτες προέρχονται από παραδοσιακούς πελάτες της χώρας, όπως για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία. Αν μάλιστα επαληθευτεί ένα μέρος του ενδιαφέροντος, τότε τα πράγματα θα εξελιχθούν εξαιρετικά.
Προκειμένου να γίνει κατανοητό πόσο σοβαρό μέγεθος είναι ο τουρισμός για την ελληνική οικονομία, αρκεί να σημειώσουμε ότι η Ελλάδα το τρία από τα τέσσερα τρίμηνα του 2020 οι επιδόσεις της οικονομίας ήταν πολύ καλύτερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το μοναδικό τρίμηνο στο οποίο είχε χειρότερη επίδοση ήταν το τρίτο τρίμηνο και αυτό γιατί τα έσοδα από τον τουρισμό «βούτηξαν» από τα 18 δις το 2019, στα 4 δισ. ευρώ.
Οπως μάλιστα τόνισε ο υπουργός Οικονομικών αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα έχει τα «υποστυλώματα» εκείνα για να περάσει γρήγορα σε ανάκαμψη το 2021.
Ισχυρό απόθεμα οι καταθέσεις
Το δεύτερο σκέλος που επιτρέπει να υπάρχει αισιοδοξία, είναι το γεγονός ότι υπάρχει απόθεμα για την στήριξη της κατανάλωσης και αυτό δεν είναι άλλο από τις καταθέσεις. Μέσα στην πανδημία αυξήθηκαν περίπου 20 δισ. και προέρχονται ισόποσα από νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Αν μάλιστα ένα μέρος των αυτών οδηγηθεί στην κατανάλωση, τότε σίγουρα θα βοηθήσει ιδιαίτερα το ΑΕΠ. Τέλος μία σημαντική βοήθεια που μπορεί να έρθει για την οικονομία, είναι βέβαια τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.