Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε τη Δευτέρα την επιβολή τιμωρητικών κυρώσεων κατά της Κίνας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, σε μια κίνηση που έφερε άμεση αντίδραση από την πλευρά του Πεκίνου.
“Οι παραβιάσεις τις οποίες στοχοποιούμε σήμερα αφορούν παράνομες συλλήψεις και κρατήσεις ανθρώπων σε πλατιά κλίμακα και πιο ειδικά Ουιγούρων στην Κίνα”, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕ. “Οι κυρώσεις σηματοδοτούν την ισχυρή βούληση της ΕΕ να σηκώσει το ανάστημά της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και λαμβάνει πρακτικά μέτρα κατά όσων είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις τους”.
Η κίνηση της ΕΕ, πάντως, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, αναμένεται να έχει μάλλον συμβολικό παρά πρακτικό χαρακτήρα. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν ήδη εδώ και κάποιο διάστημα επιβάλει κυρώσεις σε αξιωματούχους του ΚΚ Κίνας – μεταξύ αυτών σε δύο μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής – τα μέτρα δεν έχουν επηρεάσει την οικονομία της Κίνας ούτε έχουν διαφοροποιήσει τη στάση του Πεκίνου.
Η ΕΕ λαμβάνει μέτρα κατά τεσσάρων Κινέζων πολιτών και μίας οντότητας, ενώ ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε Λιβύη, Ρωσία και Ερυθραία (για πράξεις που έλαβαν χώρα στην Αιθιοπία).
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρέσβης της Κίνας στην ΕΕ είχε προειδοποιήσει το μπλοκ των 27 να μην επέμβει σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας της χώρας του, σημειώνοντας ότι οι κυρώσεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανοικτή αντιπαράθεση. Το Πεκίνο αρνείται οποιαδήποτε παραβίαση ελευθεριών στο εσωτερικό του.