Αμέσως μετά το Πάσχα των καθολικών θα ξεκινήσει η επόμενη μετανημονιακή αξιολόγηση, η 10η στην σειρά, με κυρίαρχα θέματα αυτά της προστασίας στην πρώτη κατοικία και των πλειστηριασμών
Οι πλειστηριασμοί και η προστασία της πρώτης κατοικίας θα είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων στην διάρκεια της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, η οποία και θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα των Καθολικών που είναι εφέτος στις 4 Απριλίου και εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί, με την πολιτική έγκριση στο Eurogroup του Ιουνίου. Χθες ο επικεφαλής του ESM τόνισε Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε χθες μεταξύ των άλλων, στο τέλος του Eurogroup στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου, ότι το θέμα της πρώτης κατοικίας είναι μεταξύ των θεμάτων που είναι ανοικτά στις συζητήσεις που διεξάγονται ανάμεσα στους δανειστές και στην ελληνική κυβέρνηση.https://48d2c94152a73b83d4c414bd62f8f370.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html
Διαφωνούν με την προστασία οι δανειστές
Δεν αποτελεί μυστικό εξάλλου ότι οι δανειστές θέλουν να τελειώσει άπαξ δια παντός το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας και το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου για τα φυσικά πρόσωπα, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, αφού δημιουργείται ένα πλαίσιο που ουσιαστικά προσφέρει στον δανειολήπτη που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και άλλες εναλλακτικές λύσεις.
Ο πτωχευτικός και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να είναι αυτός λειτουργικός, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα περιλαμβάνει η 10η αξιολόγηση. Μία εξ αυτών είναι η εκκαθάριση των αιτήσεων που παραμένουν σε εκκρεμότητα και αφορούν τον παλαιό νόμο Κατσέλη. Ο αριθμός τους εκτιμάται ότι αγγίζει τις 80.000 και στόχος είναι να έχουν κλείσει έως το τέλος του έτους.
Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στον πτωχευτικό
Οπως και να έχει το θέμα, ο πτωχευτικός κώδικας θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου και δεν θα δοθεί άλλη παράταση, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Οικονομικών.
Σε ό,τι αφορά την έναρξη των πλειστηριασμών που σήμερα έχουν παγώσει, μαζί με τις διαταγές αναγκαστική εκτέλεσης. Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να δοθεί μία ακόμη, η τελευταία, μικρή παράταση μέχρι το Φθινόπωρο, που όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών, η κατάσταση λόγω της πανδημίας θα είναι καλύτερη.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει κατανόηση από την πλευρά των δανειστών, τότε το υπουργείο φέρεται διατεθειμένο να κάνει ένα βήμα πίσω αποδεχόμενο να ξεκινήσουν οι διαταγές αναγκαστικής εκτέλεσης. Μέχρι τον πλειστηριασμό απαιτούνται τουλάχιστον 8 – 10 μήνες, κάτι που θεωρείται ικανό διάστημα ώστε να βρεθεί λύση, για όσους τουλάχιστον την θέλουν.
Από την πλευρά των δανειστών και των τραπεζών θεωρούν ότι ήδη έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα τουλάχιστον η έναρξη των μέτρων διαταγών αναγκαστικής εκτέλεσης, για όσους δεν ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων.
Μάλιστα σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «έχουμε φτάσει στο σημείο εκείνο, που όχι μόνο δίνουμε προστασία σε αυτούς που δεν την χρειάζονται, αλλά ακόμη και σε αυτούς που δεν την ζητούν».
Και τέλος καταλήγουν, ότι οι ίδιοι έχουν επιδείξει αίσθημα κοινωνικής υπευθυνότητας σε ότι αφορά τους ευάλωτους και προτείνουν την αυτορρύθμιση για το συγκεκριμένο θέμα.