Τη δημιουργία ενός Fund of Funds που θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί μετοχικό κεφάλαιο σε αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις προβλέπει το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης σχετικά με τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Θεόδωρο Σκυλακάκη, οι συνολικές επιδοτήσεις που δικαιούται η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι 17,778 δισ. ευρώ. Στο ποσό αυτό προστίθενται 413 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να αποφευχθεί απώλεια πόρων σε περίπτωση μεγαλύτερων εκπτώσεων από αυτές που έχουν – συντηρητικά – προϋπολογιστεί, αφού το σχέδιο στηρίζεται στο εύλογο καθαρό κόστος που προκύπτει από την αφαίρεση από τον προϋπολογισμό κάθε έργου του ΦΠΑ και της αναμενόμενης έκπτωσης που θα προκύψει στον σχετικό διαγωνισμό.
Ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης επισήμανε ότι το κράτος θα βάζει μέχρι το 50% της επένδυσης και το υπόλοιπο οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις. Όπως ανέφερε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης θα οδηγήσει σε αύξηση των επενδύσεων κατά 1/5 στην ελληνική οικονομία έως το 2026.
Οι επενδύσεις θα πρέπει να ικανοποιούν ένα τουλάχιστον από τα πέντε κριτήρια επιλεξιμότητας: πράσινη ανάπτυξη, ψηφιακή ανάπτυξη, εξωστρέφεια, καινοτομία, μεγέθυνση μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και συνεργασιών. Το σχέδιο προβλέπει ότι τα δάνεια του κράτους θα καλύπτουν το πολύ το 50% της αξίας του έργου ενώ το υπόλοιπο 30% θα καλύπτεται από τραπεζική χρηματοδότηση και το 20% από ίδια κεφάλαια.
Τα δάνεια θα δοθούν μέσω 3 πηγών διανομής
- από διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα,
- εμπορικές τράπεζες
- και Εquity Platform.Θα δημιουργηθεί Fund of Funds υπό τη σκέπη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων.
To κράτος δεν θα δώσει εγγυήσεις, αλλά μόνο συγχρηματοδότηση. Δηλαδή, θα βάλει μέχρι το 50% του κόστους της επένδυσης και οι τράπεζες και οι επενδυτές το άλλο μισό. «Η επιλογή αυτή γίνεται για να υπάρχει συνευθύνη και να αποφευχθούν οι πρακτικές του παρελθόντος που κόστισαν αρκετά στο δημόσιο. Δεν πρόκειται να δοθούν δωρεάν λεφτά. Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι τα δάνεια πρέπει να τα επιστρέψουμε και σκοπός μας είναι να μην υπάρχει επιβάρυνση του δημοσίου χρέους» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει ότι η αξιοποίηση των δανείων θα έχει σημαντικά θετικές μακροοικονομικές επιπτώσεις, αυξάνοντας το ΑΕΠ τρεις μονάδες μέχρι το 2026 και τις επενδύσεις στην ελληνική οικονομία κατά ένα πέμπτο.
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης «σε αυτό το πλαίσιο, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποσκοπεί στο να κινητοποιήσει και σημαντικές δυνάμεις από τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας ιδιωτικές επενδύσεις και χρησιμοποιώντας Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών, για την πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων, ώστε να κινητοποιήσει σημαντικότατα επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια».