Του Λεωνίδα Στεργίου
Το επίσημο αίτημα για την παράταση του προγράμματος τιτλοποίησης κόκκινων δανείων “Ηρακλής” έστειλε χθες το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών προς έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGComp). Η επίσημη απάντηση αναμένεται εντός του πρώτου δεκαημέρου του Απριλίου, όταν η κυβέρνηση θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τον εφαρμοστικό νόμο.
Η επέκταση του Ηρακλή (Ηρακλής 2) προβλέπει την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 32 δισ. ευρώ και παρέχει εγγύηση από το ελληνικό Δημόσιο 12 δισ. για το τμήμα των δανείων υψηλής διαβάθμισης (senior notes). Η επέκταση αφορά 18 μήνες (από Απρίλιο 2021, όταν λήγει ο Ηρακλής 1, μέχρι τον Οκτώβριο του 2022).
Η επέκταση του προγράμματος Ηρακλή συνοδεύεται από βελτιώσεις ως προς την αξιολόγηση και την παρακολούθηση των τιτλοποιημένων δανείων, τα ποσοστά ανάκτησης και τη φερεγγυότητα των δανειοληπτών, μέσω ενός online μηχανισμού παρακολούθησης (Central Credit Registry) της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων, όπως έχει δημοσιεύσει το Capital.gr.
Επισήμως, η Eurobank έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της για νέα τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 3,3 δισ. ευρώ μέσω του Ηρακλή 2. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη ενημερώσει το υπ. Οικονομικών για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε δύο τιτλοποιήσεις των 7 δισ. η μία. Η πρώτη έχει ήδη ξεκινήσει και πηγές αναφέρουν ότι βρίσκεται στη φάση της αξιολόγησης. Η δεύτερη αναμένεται να ανέλθει επίσης σε 7 δισ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το 2022. Ενδιαφέρον έχει εκφραστεί και από την Εθνική Τράπεζα με τιτλοποίηση περίπου 7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, με τον Ηρακλή 2, θα αποαναγνωριστούν κόκκινα δάνεια 32 δισ. ευρώ και συνολικά μέσω του Ηρακλή 1 και 2 θα μειωθούν τα κόκκινα δάνεια κατά 61,3 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες θα μειώσουν τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων σε μονοψήφιο ποσοστό. Ήδη, η Eurobank ανακοίνωσε ότι με τη νέα τιτλοποίηση των 3,3 δισ. ευρώ θα μειώσει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 9% το 2021, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πέσει κάτω από το 5% το 2022, όπως είναι και ο στόχος που έχει τεθεί από την Κομισιόν. Σημειώνεται ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τις αποαναγνωρίσεις κόκκινων δανείων θα περάσουν σε μονοψήφιο ποσοστό το 2021 και αρκετά κάτω του 5% μέχρι το τέλος του 2022. Υπενθυμίζεται ότι η κρίση της πανδημίας βρήκε τις ελληνικές τράπεζες με δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων άνω του 35%, το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε.
Γιώργος Ζαββός
Σχολιάζοντας την υπογραφή και την αποστολή του αιτήματος ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργος Ζαββός είπε ότι “η κυβέρνηση ενεργώντας με σχέδιο και σε χρόνους ρεκόρ μετα την επιτυχία του προγράμματος Ηρακλής στον πρώτο ήδη χρόνο της λειτουργίας του επιδιώκει τώρα την άμεση παράταση του. Έτσι ώστε οι ελληνικές τράπεζες να μειώσουν μέσα στους επόμενους μήνες τα κόκκινα δάνεια σε μονοψήφια ποσοστά. Με τον Ηρακλή ΙΙ το τραπεζικό σύστημα γυρίζει σελίδα και μπορεί να προσβλέπει με αισιοδοξία στη επόμενη μέρα της πανδημίας . Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες για την κομβική συνάντηση με τους σημαντικούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που θα πρέπει να κατευθύνουν αποτελεσματικά στην πραγματική οικονομία. Γιατί οι τράπεζες απαλλάσσονται από τον βραχνά των κόκκινων δανείων και θα μπορούν να επιτελέσουν αποτελεσματικά το ρόλο τους, που δεν είναι άλλος από τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών συντελώντας έτσι στον διπλό μετασχηματισμό τόσο της βάσης του παραγωγικού ιστού όσο και του τραπεζικού συστήματος”.
Η διαπραγμάτευση
Μέχρι σήμερα στον “Ηρακλή” έχουν ενταχθεί και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες με συνολική ακαθάριστη αξία τιτλοποιήσεων που ανέρχεται σε 31,3 δισ. ευρώ. Κύκλοι του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι το πρόγραμμα στηρίχθηκε πλήρως στους διεθνείς επενδυτές που αποδεικνύουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας χωρίς να επιβαρύνει τον Ελληνα φορολογούμενο. Η επιτυχία του “Ηρακλή”, ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες της πανδημίας COVID-19, αναγνωρίστηκε διεθνώς αλλά και από την πρόσφατη 9η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που καλωσόρισε την παράτασή του. Την παράταση ζήτησε επισήμως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και υπήρξε και η σχετική δέσμευση του υπουργού Οικονομικών στο Eurogroup του περασμένου Νοεμβρίου.
Η διαπραγμάτευση με τις Ευρωπαϊκές αρχές έγινε σε στενή συνεργασία του υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, με τον υφυπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, κ. Γιώργο Ζαββό και με την βοήθεια μια μικρής ομάδας πεπειραμένων νομικών συνεργατών το, οι οποίοι είχαν και την προηγουμένη εμπειρία της διαπραγμάτευσης του καλοκαιριού του 2019 καθώς και των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών.
Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι Κομισιόν και DGComp έχουν ήδη συμφωνήσει επί του σχεδίου της αίτησης καθώς υποβλήθηκε κατόπιν διαπραγμάτευσης και συνεργασίας με τις αρμόδιες ομάδες της Ε.Ε.
https://www.capital.gr/oikonomia/3531887/ton-aprilio-o-nomos-gia-ton-irakli-2