Το Brexit πλήγωσε τις γερμανικές εξαγωγές προς τη Βρετανία τον Ιανουάριο
Τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια του αντίκτυπου της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση έκαναν σχετικά νωρίς την εμφάνισή τους, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα Τρίτη και αφορούν τις εξαγωγές της Γερμανίας προς τη Βρετανία τον περασμένο Ιανουάριο.
Συγκεκριμένα βάσει της ανακοίνωσης της γερμανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι εξαγωγές της Γερμανίας προς το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιανουάριο, έκαναν βουτιά 30% σε ετήσια βάση, στον πρώτο μήνα που και επίσημα η Βρετανία δεν αποτελεί μέλος της Ε.Ε.
Το επίσημο διαζύγιο (καθώς το διάστημα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 ήταν μεταβατικό), απέτρεψε τις γερμανικές επιχειρήσεις να συνεργασθούν με τις βρετανικές, μια τάση που όπως επισημαίνει η στατιστική υπηρεσία στην ανακοίνωσή της «από το 2016 -τη χρονιά του δημοψηφίσματος για το Brexit- οι γερμανικές εξαγωγές προς τη Βρετανία υποχωρούν σε σταθερή βάση».
Στην ερμηνεία για τη μεγάλη αυτή βύθιση των εξαγωγών η στατιστική υπηρεσία επισημαίνει δύο βασικές παραμέτρους, αφενός το Brexit, αφετέρου ότι αυτό ήρθε μετά από το 2020, τη χρονιά της πανδημίας. Η αρνητική επίδραση του κορωνοϊού στη βρετανική οικονομία σημαίνει ότι η δραστηριότητά της ήταν περιορισμένη σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Ένας άλλος παράγοντας ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο, ήταν ότι οι βρετανικές επιχειρήσεις ενόψει του Brexit και της αβεβαιότητας η οποία κυριαρχούσε μέχρι τελικά να έρθει η συμφωνία λίγο πριν εκπνεύσει το 2020, τον Δεκέμβριο αύξησαν τις εισαγωγές προϊόντων προκειμένου να έχουν αρκετά αποθέματα, με αποτέλεσμα τον Ιανουάριο, να μην προβούν σε μεγάλες παραγγελίες.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, στο σύνολο του 2020 οι γερμανικές εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο, συρρικνώθηκαν κατά 15,5%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από την οικονομική κρίση του 2009, όταν σημείωσαν πτώση 17%. Η αξία τους πέρυσι ανήλθε στα 66,9 δισ. ευρώ, όταν το 2015 έφθασαν τα 89 δισ. ευρώ. Από την άλλη, η αξία των γερμανικών εισαγωγών από τη Βρετανία το 2020 διαμορφώθηκε στα 34,7 δισ. ευρώ, μικρότερη κατά 9,6% σε σχέση με το 2019.